הקירות מדברים
פרויקט אמנות בינלאומי אורבני בשכונת תלפיות בירושלים: אמנים מישראל ומהעולם הוזמנו לצייר על קירות השכונה.
מאת: מערכת "עיצוב"
.jpg)
.jpg)

מתי בפעם האחרונה ביקרתם בשכונת תלפיות בירושלים? ובכן, כעת כדאי להגיע שוב. "עדן" - החברה לפיתוח כלכלי בירושלים, הפועלת להתחדשות עירונית של מרכז העיר, יזמה בשכונת תלפיות את פרויקט האמנות בינלאומי ״הקירות״.
במסגרת הפרויקט, הוזמנו אמנים מובילים מהארץ והעולם, ולכל אחד מהם הוקצה קיר ענק ליצירה בלב השכונה. כך, בין המוסכים, המשרדים והחניות, הופיעו ציורי קיר ענקיים, צבעוניים ומרהיבים ביופיים, על קירות של עשרה מבנים ציבוריים ותעשייתיים.
מעניין לגלות כי תלפיות היא השכונה היחידה בירושלים, שתוכננה כ"עיר מודרנית" ומלכתחילה לא חלו עליה דרישות המנדט לבנייה באבן ירושלמית. רוב מבניה מחופים מלט או טיח לבן. אזור התעשייה של תלפיות הוקם בשנות השבעים ובעקבותיו בתי עסק רבים עברו לשכונה, כמו גם מקומות בילוי ובתי תרבות.
תלפיות נתפסת בעיני תושבי העיר כשכונת רפאים, מרוחקת ומבודדת, יומיומית ומחוספסת, המשלבת סוגי אוכלוסייה מגוונים ומאפשרת במה להתרחשויות עירוניות רבות.
כמובן, הקירות במרחב הציבורי הם הנוף של כולנו - ולכן שייכים לנו. בין באופן מודע ובין שלא במודע, הם יוצקים מסרים לתוך חיינו, והבחירה בידינו האם להשאיר את הבמה לתכנים שיווקיים החומדים את כיסנו, או לנצלה לקידום תכנים אסתטיים-תרבותיים בעלי משמעות לכולנו.
בין האמנים המשתתפים בפרויקט "הקירות" בשכונת תלפיות בירושלים, אמני הרחוב המובילים מישראל: פילפלד, Know Hope, ו"ברוקן פינגאז", ,Klone ,Guma, Brothers of Light - צמד האמנים והאחים GAB ו-Elna שצמחו מתוך סצנת הסקייטבורד הירושלמית, BICICLETA SEM FREIO (אופניים ללא מעצורים) זוג מאיירים ואמני גרפיטי ברזילאים בעלי שם עולמי. SMITHE ONE המקסיקני, אמן גרפיטי מאייר, מעצב, פסל ומוזיקאי, Rouhan Wang, אמנית ממוצא סיני שחיה בגרמניה.
.jpg)

עבודתו של SMITHE ONE מושפעת רבות מקומיקס מקסיקני ישן, מגרפיקה של שנות ה-50 ומסרטי מדע בדיוני. הוא החל להתנסות בגרפיטי כבר בגיל 13 כתחביב. כאוטודידקט הנמשך לעולם האומנות, סמית' ממציא ומפתח את סגנונו לאורך השנים האחרונות באופן בלתי פוסק. עבודתו עוסקת בנושאים מושגיים כגון: אקזיסטנציאליזם, אינדיבידואליזם והמכונה שבתוך האדם. הוא ידוע בעיקר בשל עבודות הגרפיטי שלו אך פועל גם כמאייר, מעצב, פסל ומוזיקאי.
ביצ'יקלטה-סם-פריו (אופניים ללא מעצורים) הם צמד מאיירים ואמני גרפיטי ברזילאים בעלי שם עולמי, דוגלאס דה קסטרו ורנטאו פררייה. בעבודותיהם מורגשים שורשיהם העמוקים במוזיקה ובתרבות הברזילאית, כמו גם אהבתם לשנות השמונים ולתרבות הפופ. עבודתם עמוסה בשכבות רעיוניות והקשרים המייצרים תחכום בשילוב עם שפה פופית-אירונית ופרובוקטיבית. ריבוי ההתרחשויות בציוריהם לוכד את עיני הצופים ומכניס אותם לעולמם הפנימי העשיר של היוצרים. במשך ארבע שנים בלבד עבודותיהם צבעו קירות ענק ברחבי העולם והם יצרו איורים לחברות רבות.
Brothers of Light מורכב מצמד האמנים והאחים GAB ו-Elna שהחלו את דרכם המשותפת בשנת 2014. הצמד פועל בכמה מדיומים ביניהם ציורי קיר, קנבסים, עץ ופיסול, ומושפע מתרבויות שונות הקיימות בסביבה בה גדלו וכן מעולם האמנות הבינלאומי. כילדים, הם צמחו מתוך סצנת הסקייטבורד הירושלמית, וכך נחשפו לתרבות הרחוב, שהשפיעה ועדיין משפיעה ישירות על עולם הדימויים אותו הם יוצרים. בעולמנו, בו המכניזם והאפאטיות שולטים, מנסים האחים להציג מימד אוטופי מקביל בו שוררים השלום והשלווה כאחד - באמצעות קו נקי, אלמנטים אוריינטליים וצבעוניות אופטימית.
BROKEN FINGAZ (אצבעות שבורות) הם קולקטיב אמנות רב תחומי מחיפה. גישתם העצמאית והניסיונית ושיתוף הפעולה העמוק בין חברי הקבוצה לאורך יותר מעשור הפכה אותם לידועים בסגנונם הייחודי, ובעבודותיהם גדולות הממדים שנדמה כאילו נעשו על ידי יד אמן אחת. הפינגאז התחילו את דרכם בגרפיטי ברחובות חיפה ועיצוב פוסטרים לאירועי מוזיקה מקומיים וכיום עבודתם כוללת ציורים, אנימציות ומייצגים. השפה הוויזואלית שיצרו עזרה לעצב את הדור החדש של התרבות והאומנות העכשווית בישראל ובשנים האחרונות עבודותיהם הוצגו בתערוכות בגלריות ובמוזאונים ברחבי העולם. הם שיתפו פעולה עם מוזיקאים כמו U2, Blink 182, The Alchemist, Pearl Jam ורבים אחרים.
PILPELED הוא אחד האמנים המובילים בסצנת העיצוב ותרבות הרחוב בישראל. בזכות האסתטיקה הייחודית לו, כמו גם נקודת המבט החזקה וטכניקות העיצוב המזוהות איתו, מצליחות עבודותיו לייצר שפה עשירה ופרטיקולרית ולהשאיר רושם עמוק על הצופים. פילפלד יצר במהלך השנים סגנון איור ייחודי המזוהה איתו, הכולל דימויים דרמטיים ולעתים סוראליסטיים בצבעים מונוכרומטיים. כיום ניתן למצוא את עבודותיו על גבי קירות ברחבי העולם, על קנבסים ועל בגדים ואקססוריז אותם הוא מעצב תחת מותג האופנה שלו.
אדם יקותיאלי, הידוע בשם האמן Know Hope, פיתח שפה ויזואלית המשתמשת באיקונוגרפיה חוזרת, על מנת לשקף סיטואציות והתבוננויות יומיומיות ולתעד תפיסה של מאבק אנושי קולקטיבי. באמצעות יצירת הקבלות בין סיטואציות פוליטיות למצבים רגשיים, מנסה יקותיאלי לתרגם את השיח הפוליטי למנגנון רגשי ובכך לאפשר תהליך שאפשר להבינו ולהשתתף בו בצורה אינטואיטיבית ולא אינטלקטואלית בלבד. תהליך היצירה מתרחש במרחב הציבורי ובחללים פנימיים בצורת מיצבים תלויי מקום, ציורי קיר, רישומים ועבודות אסמבלז׳ המשלבות רדי-מייד, טכניקה מעורבת, צילומים וטקסט. בשנים האחרונות מתמקד יקותיאלי בפרויקטים מתמשכים וארוכי טווח שיוצרים דיאלוג בין המרחב הפרטי לזה הציבורי.