עולות לגדולה
רגע לפני שנכנסים לעשור חדש, ניתן להכריז כי המרפסות בישראל עושות קאמבק מוצלח, שהופך אותן לציר חשוב ומרכזי שמתוכנן בקפידה כחלק ישיר של הבית


אל תתבלבלו: גם חורף קר וגשום במיוחד לא ימנע מהישראלי הממוצע לנצל את המרפסת המפנקת שממתינה לו ביציאה מהסלון או מחדר השינה. האוויר הצח והתצפית לנוף האורבני עושים את שלהם ומימים בהם שימשו המרפסות כאזור אחסון נטול אופי עם שולחן וכיסאות מפלסטיק במרכז, כיום הטיפול בהן משתווה להשקעה בחללי הפנים. יתרה מכך: פונקציות שהורגלנו לראות עד כה בתוך הבתים זולגות החוצה ומטשטשות יותר ויותר את ההבדלים בין חוץ לפנים.
הארכיטקטורה המקומית עברה לא מעט שינויים מאז שעלתה ההתיישבות העברית על הקרקע לפני למעלה ממאה שנים, אבל אחד המאפיינים הבולטים שהשתמרו לאורך הדרך היא המרפסת הביתית - מענה מושלם לאקלים הים תיכוני שכולל שפע של ימים שמשיים. והיא אכן מהווה את מקום המפגש האולטימטיבי עבור בני המשפחה והחברים בסופו של יום, בחגים, שבתות ומועדים.
אי שם בשנות ה-80 של המאה הקודמת הן ירדו מגדולתן. תרבות הצריכה המואצת שנכנסה לחיינו גרמו למרפסות רבות להפוך למעין מחסנים אבל בשני העשורים האחרונים, ובפרט עכשיו, רגע לפני שנכנסים לעשור חדש, ניתן כבר בוודאות להכריז על קאמבק מוצלח שהופך אותן לציר חשוב ומרכזי שמתוכנן בקפידה כחלק ישיר של הבית.
בחלק מהן, לצד פינות ישיבה סלוניות, מטבח חוץ שלא היה מבייש את זה שבבית עצמו ופינות אוכל, מככבים גם חדרי כושר ביתיים, בריכות שחיה, ג'קוזי ועוד שלל פריטים וגאדג'טים שהופכים אותה לאזור שאף אחד לא רוצה לצאת ממנו.
כך גם במרפסת שסיים לתכנן ולבצע לאחרונה שי דוד, מנכ"ל ובעלים של כרכום עיצוב נוף שממוקמת באחד הפרויקטים בארץ, צופה לכיוון הים ושטחה קרוב ל-400 (!) מטרים רבועים. "חלל המרפסת מקביל לעיצוב הפנים של הדירה ותוכנן על מנת ליהנות מהחוץ", מסביר דוד. "יצרתי עבור הדיירים גן אמיתי, עם פינות חמד מרווחות, מקום לעשות אירועים ולארח כפי שהדיירים אוהבים. המרפסת תוכננה בקפידה, עם חומרים עמידים לטווח ארוך".






דירת היוקרה ממוקמת בקומה ה-11 של בניין מדורג בן 18 קומות, והיא למעשה שילוב בין דירת גן ופנטהאוז מכיוון שהקומות מעליה בנויות בנסיגה ולכן היא נהנית מתצפית פתוחה גם לשמים. "הרעיון היה ליצור מיסוך שיטשטש ויסתיר את השכנים בקומות הגבוהות יותר מכיוון שהם צופים לגינה", מסביר דוד. "הצלחנו ליצור ריאה ירוקה ומוארת בלב העיר שיש לה יציאה מאגף ההורים ומהסלון. היא כוללת שולחן אוכל מרווח ומטבח חוץ מאלומיניום שנאמן לשפה האדריכלית של הגן. בסמוך למטבח החוץ שתלנו שלל צמחי תבלין לבקשת בעלת הבית. בנוסף יש במרפסת סלון חיצוני שצופה לנוף שבסמוך לו עליה לגן פנימי מוגבה שנוצר בגג וכולל שביל הליכה עם אבני מדרך שעובר בתוך הצמחייה ונותן תחושה של טיול בטבע".
ובחזרה לדירות במידות סטנדרטיות - בימים שבהם מספר הפונקציות בתוך הבית הולך וגדל אבל המטראז' נשאר בעינו, אם לא קטן, בוחרים ישראלים רבים להוציא החוצה פונקציות שנחשבו כ-MUST בבית עצמו, מתוך הכרות עם אורחות חייהם. כך למשל פינות האוכל הביתיות שמחד תופסות הרבה מקום ומאידך השימוש בהן הולך ופוחת, ובוודאי שלא על בסיס יום-יומי.
דירת הלופט שתכננה מעצבת הפנים מיטל צימבר היא דוגמה טובה לכך: "התכנון המקורי שהציע הקבלן כלל מרחב ציבורי סטנדרטי בקומת הכניסה ובו מטבח, פינת אוכל וסלון וכן חדר שינה בעוד שחדר השינה של בני הזוג תוכנן למעלה. בתכנון החדש בחרנו להפריד בינם לבין הילדים וליצור עבורם סוויטה בקומה הראשונה ולטובת העניין החלטנו לוותר על פינת אוכל בתוך הבית וכן צמצמנו את שטח המטבח המקורי", מסבירה המעצבת.
"עתה, פינת האוכל ממוקמת במרפסת רחבת הידיים הפונה לנוף פתוח, שדות וכן בניינים מרוחקים, מה שמאפשר לאוויר צח לזרום לעברה והופך את המרחב לאזור אירוח אולטימטיבי לאורך כל השנה. פינת האוכל עצמה נוחה, רחבה ומפנקת, בגמר בטון. מעברה האחד ספסל ומצידה השני כיסאות. כך יצרנו מראה קליל ולא רגולרי. פרט לה מצוי במרפסת אזור ברבקיו. בחרנו להשתמש בה באדניות גיאומטריות מודרניות כך שאת הצמחים בהן ניתן יהיה לתחזק בקלות ולהותיר את הנוף פתוח", היא מסכמת.