החוויה מתחילה כבר בחוץ

כולנו רוצים ליצור מרחב חמים ומזמין שיאגד בחובו את הפנטזיות, החלומות, הרצונות והמאווים - העכשוויים והעתידיים. כך גם בבית שתכננה שירלי דן עבור משפחה באחד ממושבי השרון

עיצוב ותכנון: שירלי דן, משרד "דן אדריכלים" | צילום: אורית אלפסי

אזור השרון ידוע בזכות המרחבים הירוקים והאווירה הפסטורלית שהוא מספק לתושביו ולאורחים הנקרים לאזור. לא בכדי בחרו בני הזוג, בשנות ה-30 לחייהם, להקים בו את בית עבורם ועבור ילדיהם הצעירים. 
השניים בחרו בשירלי דן, בעלת המשרד "דן אדריכלים" לתכנן ולעצב את בית החלומות, שכן היא מתמחה ביצירת בתים בהשראתם של מחוזות פרובנס וטוסקנה הקסומים תוך שהיא משחזרת את מאפייניהם ומשלבת בהם את שלל הטכנולוגיות והאלמנטים המתבקשים בבית המודרני. 


השטח שרכשו באחד המושבים הוותיקים באזור משתרע על פני כדונם. מבנהו צר וארוך ועל כן בחרה דן ליצור מבנה בצורת האות L על מנת לבדל בין האגף הציבורי לפרטי ועדיין ליצור ביניהם מערכת קשרים הרמונית. באופן זה היא הצליחה להכניס את החוץ פנימה. 
מבעד לכל חלונות הבית נחשפים לתוואי השטח והנוף. כך גם נהנים כל החדרים מאור השמש הטבעי ומהאוויר הצח ששוטפים את הבית. 


החוויה מתחילה כבר בשער הכניסה לבית. דן השכילה לייצר אלמנטים מבניים סימטריים, היוצרים תחושה מאוזנת ומרגיעה, בכך ניתן לחזות בשני עמודי הבריקים העוטפים אותו. הצופה מבעד לגדר אינו נחשף לבית באחת. הוא ממוקם בחלקו הפנימי של המגרש ובכך מתאפשרת פרטיות מרבית וניצול של השטח הקדמי ליצירת גינה מפוארת הכוללת עצי פרי ונוי, צמחיה ארץ ישראלית במיטבה הנאמנה לאזור ובריכת דגים ובה צמחי מים. הגינה המרשימה מחברת למעשה בין הכאן והעכשיו בזכות השימוש בצמחיה ואלמנטים הנאמנים לאזורנו לבין האווירה הטוסקנית שמאפיינת את חללי הבית השונים. 

הבית בנוי על פני מפלס אחד וקומת מרתף. סה"כ כ-400 מטרים, כשקומת הכניסה היא 300 מ"ר וקומת המרתף כ-100 מ"ר נוספים. דן הקדישה את אחת מצלעות הבית למרחב ציבורי רחב ידיים ומרשים במיוחד אותו מקדמת מבואת הכניסה המרמזת על סגנון הבית. דלת הכניסה עשויה עץ טבעי צבועה בלבן בצביעה בתנור בה משולבות פיסות של זכוכית סבתא מעוטרת שמכניסות לחלל המבואה אור.

 

אחד האלמנטים הארכיטקטוניים המרשימים בבית היא תקרת העץ המשופעת  והחשופה המיתמרת לגובה של למעלה משישה מטרים. העץ הגושני המוברש ממנו היא עשויה נצבע בלבן ובכך מתגברת תחושת הגובה והמרחב בחלל. רצפת החלל הותקנה בקומפוזיציה א-סימטרית מאבן בורגון טבעית מפירוק בצבעוניות חמימה וטבעית.


האגף הציבורי כולל את המטבח, פינת האוכל והסלון ותוכנן בקונספט פתוח גדול, אוורירי ומואר. שתי יציאות רחבות ידיים, האחת מהמטבח שמתחברת לפינת הישיבה שבחצר הקדמית והשנייה מהסלון המובילה לחצר האחורית הכוללת את בריכת השחייה, פינות אירוח מגוונות לשלל תרחישים, עמדת ברביקיו מאובזרת ועוד. 

המטבח מורכב משלושה אזורים ובמרכזו אי מרשים ורחב ידיים המשמש כליבו הפועם של החלל הציבורי. כמו כלל ארונות המטבח, הוא עשוי עבודת יד אומן ונתפר במדויק על פי מאפייני הסגנון הקלאסי. חזיתותיו צבועות שלייפלק בעיבוד פטינה עתיק והמשטח מעליהן עשוי בוצ'ר. החזית הגבוהה טומנת בחובה מקומות אחסון רבים ואת מוצרי החשמל.


פינת האוכל כוללת שולחן אבירים עשוי עץ אלון טבעי, ואזור הסלון משלב בין מעטפת בהירה לריהוט המשלב בין פרטי עץ טבעי למערכת ישיבה המשלבת בין גוונים וטונים שונים של כחול ומעניקה לחלל מראה עשיר ומעוגן. 


אחד המוטיבים המרכזיים בחלל הציבור הוא קיר הבריקים המשמש כחציצה בינו לבין אגף החדרים. בצדו הפונה לכיוון הסלון הוטמע קמין בסגנון אירופאי ומעברו השני ארון גדול בעל שטח רק של אחסנה ובמרכזו מדפים פתוחים עליהם מוצבים אלמנטים דקורטיביים, כמו גם תמונות משפחתיות המסמלות את המעבר לחללים המשפחתיים הפרטיים.

שירותי האורחים מוקמו באזור נסתר מהעין ובסמוך לגרם המדרגות המוביל למרתף. הם תוכננו כשני חללים נפרדים בסגנון קלאסי א-לה המאה ה-18, כשהראשון ביניהם מוקדש לאזור נטילת ידיים. תא השירותים רווי צבעים, דוגמאות, טקסטורות וחומרים שיוצרים קונטרסט מרשים ומסקרן. הוא בהיר בכללותו, משלב אלמנטים טבעיים כמו מדף העץ הטבעי וטפט חותם המלך בגוונים של אפור שעוטף את החלל.


בזכות מבנה המעטפת שהשכילה דן ליצור, סוויטת ההורים נפרדת מחדרי הילדים ומאפשרת לבני הזוג פרטיות. בד בבד, היא תוכננה ועוצבה כסוויטה במלון בוטיק. מסדרון הכניסה אליה כולל בצדו האחד ארון גדול ומרשים ומצדו השני ויטרינה הצופה אל הירוק שבחוץ. גם חדר השינה עצמו רווי בפתחים שתוכננו בסימטריה מושלמת המשרה תחושה של הרוגע המתבקשת. החדר עטוף במעין חצר פרטית המאפשרת ממד של אינטימיות. ויטרינה רחבת ידיים מובילה לאזור הדק והבריכה. 


דן הקפידה לשמור על צבעוניות רומנטית יוקרתית ומרגיעה במיוחד. רצפת הפרקט הצבועה בלבן מהווה הד לתקרה המשופעת הבהירה. במרכז החלל מיטת עץ גושני, גם היא לבנה, הכוללת גב מיטה מעץ מרופד בד. מצדיה שידות לילה תואמות, גם הן עטויות פיתוחים קלאסיים המעניקים לחלל מראה עשיר ומרובד. 


גם חדר הרחצה של בני הזוג עוצב בקפידה ונתפר על פי צרכיהם. נגרות האומן בולטת בו וניגודי הצבעים של העץ הלבן ופלטת העץ של ארון האמבט, הטקסטיל הרך והשקפקף ומראת הענק עטויות הפיתוחים - משרים בו אווירה רומנטית רכה ומזמינה.

שלושת חדרי השינה של הילדים תוכננו כך שישרתו את הילדים לאורך השנים זאת מבלי שידרשו שינויים מרחיקי לכת. דן בחרה ליצור מעטפת בהירה והרמונית 


ואת המאפיינים המותאמים לגיל לשלב בדמות אקססוריז וטפטים. גם הם אגב אינם מתיילדים אלא משדרים מראה מתוחכם ושונה. 


קומת המרתף תוכננה כחלל קז'ואלי ובה פינת משפחה רחבת ידיים, סוויטת אורחים וחלל עבודה. החצרות האנגליות שתכננה דן מכניסות למפלס הנמוך תחושה של קומת מגורים לכל דבר.

 

קיר קשתות מחופה בריקים הוא שמפריד ומבדל למעשה בין החלל הפרטי לציבורי, והקומה משופעת באזורי אחסון. פינת הישיבה נעימה ומפנקת וכוללת ספות רחבות ונוחות, ופינת טלוויזיה משמשת כקולנוע ביתי. 
פינת העבודה גדולה ופונקציונלית, ותוכננה תוך מחשבה עתידית כך שתשרת נאמנה את בני הזוג והילדים.