top of page

כחומר
ביד היוצר

"המשימה שלי היא שבפסל המוגמר הצופה יראה את כל שלבי העבודה, את נגיעות הידיים והמריחות של החומר, יחוש את ההתלבטויות שהיו לי תוך כדי עבודה", אומר האמן שאול בז

שאול בז
הפיסול שלי הוא פיגורטיבי. מאז ילדותי אני נמשך לדמויות אנוש", מספר האמן שאול בז, יליד קיבוץ משמר העמק (1958). הוא התחנך בקיבוץ ובמוסדות החינוכיים "שומריה" ו"הרי אפרים", וכיום מתגורר בירושלים עם אשתו ושני ילדיו.
במשך השנים למד שאול אמנות אצל מורים שונים במסגרות שונות, בין היתר בשנים 1982-1983 במכון אבני, בשנים 1988-1990 אצל הצייר יאן ראוכוורגר בביתו ובשנים 2000-2002 עם הצייר לאוניד בלקלב.
שאול מצייר, מפסל ומעצב במתכות יצוקות, ועבודותיו נמצאות בבתים ואוספים רבים בישראל, ארצות הברית ואירופה.
"העבודה שלי כמעט תמיד מתחילה מול דוגמן חי, שאותו אני לומד ומכיר עד השלב שבו אני רוכש לעצמי מספיק חופש בעבודה", הוא מספר. "המשימה שלי היא שבפסל המוגמר יוותרו כמה שיותר ראיות למפגש, ושהוא ישמור על תחושת הרעננות והייחודיות של המפגש, שהצופה יראה בו את כל שלבי העבודה, את נגיעות הידיים והמריחות של החומר, יחוש את ההתלבטויות שהיו לי תוך כדי עבודה, יבין כיצד ניסיתי בכל כוחי לא להיות נחמד או מושלם, איך חיפשתי את המקומות החשובים לסיפור המפגש בינינו".
שאול בז
עוד הוא מציין כי "ברבים מפסליי, הצופה רואה רק חלקים מהדמות - את החלקים החשובים שמספרים את הסיפור. את השאר העין כבר משלימה וכך גם הצופה נהיה יותר מעורב במעשה האמנות. בכל מפגש פיסולי אני צריך לשמור ולשמר את כל ניסיון הפיסול שלי, את כל ניסיון החיים שלי, ועדיין להיות כבול בחומר ובמסורות פיסוליות אותם עלי לכבד".
שאול בז
"בכל מפגש פיסולי אני צריך לשמור ולשמר את כל ניסיון הפיסול שלי, את כל ניסיון החיים שלי, ועדיין להיות כבול בחומר ובמסורות פיסוליות אותם עלי לכבד"
שאול בז
כחומר ביד היוצר
"העבודה שלי כמעט תמיד מתחילה מול דוגמן חי, שאותו אני לומד ומכיר עד השלב שבו אני רוכש לעצמי מספיק חופש בעבודה"
לדבריו, חשוב לו ליצור את הפסל בכל השלבים - הפיסול עצמו, התבנית, השעווה, ליטוש המתכת, הפטינה, על מנת שהפסל המוגמר יכיל ויחשוף לצופה את כל שלבי העבודה ואת התכונות של כל החומרים. "את העור והבשר של המודל, את רכות החומר הפיסולי והקשיות והחום של הברונזה. זהו תמיד קסם: כיצד חומר, נאמן למסורות קדומות של עבודה בחלל, יוצר רגש בין אנשים זרים אך מאוחדים באנושיותם".
בדף הפייסבוק של האמן Shaul Baz ניתן למצוא מידע נוסף, לצד דוגמאות מרהיבות.
 
bottom of page