גלגול שני

מבחינת האדריכל, לתכנן ולעצב את אותו בית שתכנן בעבר, מבלי לגעת במעטפת, ועל בסיס נקודות מוצא אסתטיות שונות בתכלית, היה תהליך אחר ומעניין.

אדריכלות ועיצוב פנים איתי שחר | צילום עמית גרון

בית זה, בגודל 300 מ"ר על מגרש של שני דונם באזור השרון, נרכש על ידי משפחה שחזרה לארץ לאחר שהות של מספר שנים באירופה. הבית תוכנן במקור לפני כעשר שנים, בסגנון כפרי-טוסקני. הבעלים החדשים החליטו לפנות לאדריכל איתי שחר, אשר היה אמון על התכנון המקורי של הבית, בבקשה לרענן ולעדכן את העיצוב ולהתאימו לטעמם ולצרכיהם.
הוחלט לשמור על המעטפת החיצונית של הבית, אך לחדש אותה מבחינת חומריות. "מבחינת עיצוב הפנים, השינויים היו משמעותיים יותר: הסתרה של קורות העץ המשופע באמצעות קירות גבס, החלפת אלמנטים מבטון בקורות ובעמודי פלדה ועוד", מספר איתי שחר. 
לפרויקט נבחרה פלטת חומרים מצומצמת, על מנת לספק מסגרת נקיה ונייטרלית לפריטי האמנות והדקורציה אשר לוקטו במהלך השנים על ידי בעלת הבית.

הבית נחלק לשני מבנים: מבנה חד קומתי ומבנה דו קומתי.  קומת הקרקע של המבנה הדו קומתי תוכננה לשמש כסלון, מטבח ופינת אוכל. במפלס העליון תוכננו חדריהן של הבנות. במבנה החד קומתי הוחלט למקם את יחידת ההורים. 
קירות הפנים הוסרו על מנת לייצר מרחב ציבורי פתוח ואוורירי, תחום בדלתות הזזה המייצרות חזית שקופה, פתוחה אל נוף הגינה האחורית. חדר משפחה מופרד מהמרחב העיקרי בעזרת מחיצות הזזה שקופות למחצה, שהותקנו בפתחו ומאפשרות שימוש גמיש.
בסלון תוכננה ספרייה עשויה מתכת, שמבעד למדפיה הפתוחים וקיר הזכוכית שמאחוריה נחשף נופו של קיר ירוק בגינה. בצדו השני של הסלון, מוקמו פינת האוכל והמטבח. 

 המטבח, שעוצב בגוון גרפיט כהה, משלב זכוכית מט שחורה עם ארונות שנצבעו בתנור, וכולל אי המשמש גם כשולחן אוכל. המשטח העליון עשוי פלטת אבן, מעליו שני גופי תאורה גדולים, שאחד מהם משמש גם כקולט אדים. את המראה משלימים כיסאות בר נוחים בריפוד סגול. גרם מדרגות מרחף מברזל מוביל אל הקומה העליונה. חדרי הבנות בקומה זו תוכננו כסוויטות נוחות, עם חדרי רחצה צמודים. יחידת ההורים נחלקת לאזורי שינה, רחצה והלבשה, עם יציאה לרחבת ישיבה פרטית. 
גינת הבית אף היא חודשה ועודכנה, על פי התפיסה שהגינה היא בעצם המשך ישיר של הבית. הגינה הקדמית עוצבה כמבואה, טבולה בצמחייה רכה, הכוללת פינת ישיבה קטנה, מוצלת ומפל מים.
בגינה האחורית נוצלו הפרשי הגבהים של השטח המשופע לשילוב פינות חמד המחוברות ביניהן בשבילי טיול, למרגלות עצי חורש ארץ ישראליים - חלקם היו נטועים וחלקם ניטעו כתוספת לאווירה.

בין השבילים משתלבות פינת ג'קוזי, ששוקעה במשטח דק ועוצבה בסגנון אסיאתי עם צמחייה אופיינית ושמשיות במבוק, פינת אש, בוסתן עצי פרי, אזור משחקים, כמו גם פינות ישיבה, אוכל ומטבח חיצוני מאובזר, שמוקמו סמוך ליציאה מהסלון.
"מבחינתי, לתכנן ולעצב את אותו בית בלי לגעת במעטפת, ועל בסיס נקודות מוצא אסתטיות שונות בתכלית, היה תהליך אחר ומעניין", מסכם האדריכל איתי שחר. ''הוא הוכיח לי יותר מכל שחלל איכותי עם זרימת תנועה טובה וקשרים טובים בין אזוריו 'יודע' לקבל שינויים באופן טבעי, שמייצר הרמוניה חדשה".