top of page

מעוצבת – וגם חסכונית

הקמת גינה חדשה יש מאין אינה משימה פשוטה. זהו תהליך מהנה ומלא סיפוק, אך כדי ליהנות מגינה מושלמת בסוף התהליך, ישנם כמה שלבים שצריך לבצע לפני הכל. מאת: רפאל ויצמן | צילום ליאור טייטלר

עיצוב נוף: רפאל ויצמן | צילום: ליאור טייטלר

למרות שאנו מעוניינים שהגינה שלנו תוקם במהירות האפשרית, צריך להקפיד ולבצע מספר שלבים מוקדמים, כל אחד בזמנו. כך, שלב אחר שלב תתקבל גינה לתפארת.

בחברת "רפאל עיצוב נוף" מסבירים כי כשמחליטים על הקמת גינה, יש להחליט מה יהיה ייעודה ומה יישתל בה על סמך תכנית השתילה. כך תתקבל ההחלטה האם יש מקום לטיוב הקרקע באמצעות קומפוסט ודשנים או שיש מקום לרכישת אדמה מסוג אחר, שתהווה שכבת שתילה פורייה. במידה שהוחלט להשתמש באדמה הקיימת, צריך לחרוש את הקרקע, לערבב ולדאוג שהיא תהיה הומוגנית ככל הניתן. בנוסף, מומלץ להוסיף חומרי דישון והשבחה שיעשירו את הקרקע ויסייעו לה להפוך למצע איכותי שעליו ישתלו הצמחים השונים.

עיצוב נוף: רפאל ויצמן | צילום: ליאור טייטלר
עיצוב נוף: רפאל ויצמן | צילום: ליאור טייטלר

באשר לסוגי האדמה - בגינות ביתיות מתייחסים לאדמה כבדה וקלה. ההבדלים נעוצים בתכונות האדמה ובאפשרות של שתילת צמחים ופרחים באדמה. אדמה כבדה היא מעט בעייתית מבחינת השקיה ואוורור של השכבות הפנימיות וזאת בשל היותה דחוסה מאוד, ומנגד, גם עשירה בחומרי דשן המעשירים את שורשי הצמח. קרקע קלה לעומתה, דומה לחול שעל שפת הים, בה מחלחלים המים בקלות ויש צורך בהוספת דשן.

אין ספק שתכונת מעבר המים היא מהותית וחשוב לשקול אותה כשמתלבטים באיזה סוג אדמה לבחור. בשל התכונות שהוזכרו האדמה הכבדה היא בעלת כושר ספיחת מים גבוה ואילו לאדמה הקלה אין אחיזה טובה במים ולכן צמחים הנשתלים דורשים השקיה מרובה. סוג נוסף הוא של אדמה המכונה אדמת חמרה והיא נפוצה מאד בארץ באזור מישור החוף. אדמה זו מאווררת ובעלת ספיחת מים טובה והיא גם עשירה בתחמוצות וחומרי דשן הטובים עבור הצמחים וגדילתם הבריאה ועמידותם.

עיצוב גינה אינו לוקח בחשבון רק את הצמחים והפרחים שיגדלו שם. כשמעצבים גינת נוי ישנם כמה פרטים נוספים שיש לקחת בחשבון, כמו למשל הקמת בריכת נוי או הצבת אבנים בגדלים שונים ליצירת בארות אש. יש אבנים שמתאימות להצבה בשביל הגישה, והן מכונות אבני מדרך. הן יכולות להיות סמוכות זו לזו או רחוקות, על פי הרצון והטעם האישי של המעצב והלקוח. סוג נוסף הוא חלוקי נחל - אבנים בעלות צורה של אליפסה ופני השטח שלהן חלק. לא מומלץ לדרוך עליהן בשל סכנת החלקה אלא להשתמש בהן באמצעי עיצוב ודקורציה בלבד. מי שמעוניין בגושי סלע גדולים יכול לבחור מתוך מבחר ענק של סלעים.

סוג נוסף מוכר ונפוץ הוא החצץ - אבני גיר לבנות שמתאימות לשבילי גישה או בסמוך לבריכות נוי ואלה בדרך כלל אבנים קטנות בכמות גדולה. רוב האבנים מתפקדות כאמצעי קישוט ועיטור ואין להן ממש תפקיד משלהן. זו הסיבה שמה שינחה בדרך כלל את הבחירה הסופית הוא הטעם האישי והמראה הסופי המבוקש לגינה.

עיצוב נוף: רפאל ויצמן | צילום: ליאור טייטלר
עיצוב נוף: רפאל ויצמן | צילום: ליאור טייטלר

יתרונותיהם רבים: צמחים רב שנתיים חיים לאורך מספר שנים. על פי רוב הם עמידים יותר לתנאי מזג אוויר וכל עוד משקים אותם ושומרים עליהם - הם ימשיכו לגדול ולצמוח ללא הפרעה.

היתרון הגדול ביותר הוא שבאמת ניתן ליהנות מהם לכל אורך השנה. צמחים אלה מתאימים במיוחד לבתים של משפחות, היכן שיש גם ילדים קטנים שירצו ושימחו לקחת חלק בפעולות ההשקיה והשמירה על הצמחים על בסיס יומיומי. כשבוחרים בצמחים רב שנתיים נוכל ליהנות מהם לאורך זמן והם ימשיכו לשרת אותנו שנים רבות.

גם התאמת תאורה לגינה אינה משימה של מה בכך. בתהליך יש צורך לקחת בחשבון את צורת הגינה וגודלה, את סוגי הצמחים ששתולים בה (עצים גבוהים, שיחים נמוכים או פרחים) והאם יש בה אמצעי קישוט כמו בריכת נוי או סלעים ועוד. כשמתאימים תאורה לגינה צריך לחשוב של יעילותה. כלומר שעוצמת האור לא תהיה נמוכה מדי והתאורה תספיק לישיבה נעימה בגינה, לקריאת ספר או לניהול שיחה. במקביל, אפשר וכדאי לחשוב על תאורה צבעונית שמטרתה היא עיצובית - שיפור מראה הגינה ושדרוג האווירה. תאורה צבעונית מתאימה בדרך כלל למיקום בסמיכות לצמחייה מפני שמתקבל משחק של צבעים, של אור וצל שיש לו חשיבות עיצובית גבוהה וגם כמובן יופי ואסתטיקה משל עצמו.

חנויות רבות כיום מתמחות בתחום של עיצוב הבית והגינה, ומציעות מבחר רב ומגוון של אמצעי תאורה ואפשרויות שמתאימות לכל גינה. בחנויות ניתן להתייעץ עם אנשי מקצוע, לתאר בפניהם את הגינה ואת הרצונות והציפיות מבחינת התאורה ולקבל מגוון עצות וטיפים שיקלו על תהליך הבחירה וגם יכוונו אל התאורה שבאמת תהיה המתאימה ביותר לכל גינה וגינה.

וכמובן – הצמחים. כל מי שעמד אי פעם בפני הקמה או עיצוב של גינה, מכיר את ההתלבטות: איזה סוג של צמחים ופרחים לשתול? האם אנו מעוניינים בצמח למטרה אסתטית וכחלק מגינה יפה שתשמש כתפאורה לבית או שאנו מעוניינים בפרחים שייתנו ריח נעים של פריחה אביבית? או אולי בצמחים שייתנו פירות או פרחים שבהם נוכל להשתמש? כך או כך ישנם לא מעט פרמטרים שצריך לבדוק ולשקול לפני שמחליטים מה לשתול בגינה החדשה.

כאמור, לא מומלץ להקל ראש בנושא של בחירת סוג הצמחייה. ההחלטה גוררת אחריה כמה החלטות נוספות הקשורות בשאר העניינים הלוגיסטיים של הקמת הגינה - ציוד וכמות המים בעת ההשקיה, האם יהיה צורך לכסות את הצמחים כששוררים בגינה תנאי מזג אוויר קיצוניים באופן יחסי, האם צריך להמתין עם הצמחייה עד להגעתה של עונה מסוימת ועוד. מכאן מגיעה המסקנה המתבקשת שכדאי לשתול צמחים רב שנתיים שיתאימו לכל ימות השנה.

עיצוב נוף: רפאל ויצמן | צילום: ליאור טייטלר
bottom of page