טבע פרטי
תפסנו לשיחה את יובל נשרי, הבעלים של "אלה עיצוב גנים", כדי לשמוע ממנו מהי בעיניו גינה ראויה לשמה ומהי המשמעות האמיתית של נציגות של ה"טבע" ממש בפתח הבית
מאת: מערכת עיצוב


כולנו זוכרים את הגינות של פעם: גדר חיה, משטח דשא, כמה עצים מפוזרים - וזה עוד לפני העידן הטרופי, שהוביל קו חד-גוני של עצי קוקוס ודקלים שנחשב אקזוטי במיוחד ונכח כמעט בכל הגינות. באותם ימים, לא היתה כל התייחסות מיוחדת למה שהגינה יכולה וצריכה לחולל ביחס לבית שלצדו היא ממוקמת, לנוף ולאופי המבנה. לא היתה גם התייחסות של ממש לצומח ולמיקומו ליד הדומם, ולרוב גם בלי תכנון של הגוף כחלק אינטגרלי מהבית.
ראשית השינוי בארץ התרחשה לפני כ-15 שנה, בעת שרבים הבינו כי הגינה היא חלק בלתי נפרד מהבית. יובל נשרי, הבעלים של חברת הגינון הוותיקה "אלה עיצוב גנים" מטעים ומדגיש כי בעת שהוא ניגש להקים גינה, הגישה שהחל בה כבר במקביל לעידן ה"טרופי", היא התייחסות לפני הכל לגינה ארץ ישראלית שהיא כחלק בלתי נפרד מהבית. ממש כמו חדר נוסף, כאובייקט שנכנס ועוטף את הבית ומשלים את התמונה כולה - הן בעיצוב, הן בחומרי הגלם והן בהתחשבות בין הנוף הנכנס והנשקף מהחלון למרפסת או מפתחי הבית היישר לתוך הגינה.
"האפשריות והחומרים החדשים שקיימים היום בשוק נותנים פתרון עיצובי רחב ועשיר מאוד למרחב מחוץ לבית", אומר יובל. "שימוש בחומרים כמו מדרכים ליצירת שבילים מאינסוף סוגי אבן ישראלית ומשטחי ייבוא, הקמת מסלעות מאבן מקומית, חלוקי נחל בגדלים וצבעים שונים, לחיפוי קרקע, דוממים בגן כמו ספסלים, פגודות, ריהוט מיוחד לפינות ישיבה קסומות, שימוש בעץ גלמי כמו אדני רכבת למדרגות, יצירת מפלסים שונים בגינה, הוספת משטחי דק, פרגולות, בריכות נוי ועוד ועוד".
גם התאורה היא תורה שלמה. "הגינה מקבלת, באמצעות תאורה נכונה, גוונים נוספים ועומקים אחרים. תאורה בגינה, ממש כמו בבית, מוסיפה עניין, ממד אחר ורחב לנראות ולפרשנות של הנוף: תאורה עדינה או רומנטית, מרכוז אלמנטים של אור נסתרים בפינות ישיבה או הצפה של אור בשטחים נרחבים, כמו למשל מעל בריכה. זאת לצד הצבת נקודות תאורה בעומק הגינה, שימוש בגופי תאורה באופן היוצר הדגשה של אלמנטים בגן תוך יצירת אווירה רוגעת, קסומה ומסתורית גם לשעות של אחרי השקיעה. תאורה נכונה מעצימה את הגינה ומעניקה לה עומק עיצובי מרגש".
יובל גם מתייחס למרכיב החשוב בגינה - בחירת הצמחים. "תכנון נכון של הצומח כחלק מהפסיפס המרכיב גינה יאפשר לקיים גינה מרהיבה וירוקה לאורך שנים: יש לייצר בסיס של עצים ושיחים שיהוו רקע קבוע לגינה, ולתוך הבסיס הזה ניצוק תוכן של צבע, פרחים עונתיים ורב שנתיים שירעננו בססגוניות וצבע את הגינה לאורך עונות השנה השונות".


לדבריו, מגוון האפשרויות העומדת היום לרשות הגננים רחב מאוד, המשתלות מקצועיות יותר, ושם אף הבינו שיש לספק מגוון צמחייה רחב: עצים שאוקלמו לארץ, שיחים חדשים ופיתוח זנים עמידים יותר ויפים יותר לאקלים שלנו, וכן להשקייה מועטה. "הגנן יכול היום לבחור מתוך מבחר עצום של צמחים אשר יתנו מענה בכל לכל גורם משתנה בשטח, החל מעצים נשירים אשר חזרו לאופנה בשנים האחרונות, עצי פרי כמו פג'ואיה ליצ'י, הדרים מעוצבים וכבוד גדול לעצי הזית והאלון. וישנם כמובן גם שיחים במגוון צבעים פרחים ועלווה באינסוף גוונים, מבחר פרחי עונה בשלל צבעים, שיחי תבלין לגידול עצמי ועוד. גם גינות הירק האורגניות הולכות ותופסות תאוצה,




"כאשר ניגשים לפרויקט חדש, חשוב מאד להבין את הדיירים, אורח חיים, מה הם אוהבים, מה החלומות, הצרכים והציפיות שלהם מהגינה. יש לשתף אותם בבחירת האלמנטים והצומח, לשתף אותם בתהליך, לדעת שאת הגינה מקימים בכמה ימים אבל האופי והצורה הנבנית, היופי והגינה האמיתית תתפתח לעיניהם במרוצת החודשים הראשונים. כל יום נוסף הגינה רק תתייפה ותיעצב עם הזמן".
"הגינה, בסופו של דבר, צריכה להגשים חלום ולהוות התכשיט שמייפה את הבית, השלמה קטנה וקסומה של הטבע", מסכם יובל.