top of page
"הריאליטי של עולם האמנות"

גלריה "פחות מאלף" חוללה מהפכה בעולם האמנות בישראל. תפסנו את מייסדיה לשיחה על עולם האמנות,

על יצירות במחיר שפוי ועל היחסים המורכבים שבין אמנות לבין עיצוב פנים

מאת: מערכת "עיצוב" 

DSC02058-2.jpg
A66I1650.jpg

לפני כחמש שנים, התחוללה בעולם האמנות המקומי מהפכה. היא היתה שקטה ועדינה, אבל בהחלט נוכחת, כזו שנעה קדימה כל העת, וכובשת לה משנה לשנה מעריצים חדשים – הן אמנים והן שוחרי אמנות.
למי שעדיין לא מכיר, מדובר כמובן בגלריית "פחות מאלף", שנועדה לאפשר לכולנו לרכוש אמנות ישראלית מקורית - במחירים שפויים.
גם כיום, חמש שנים לאחר פתיחת הסניף הראשון, בשכונת פלורנטין בתל אביב, ניכר כי בעלי הגלריה - אלי אדרי, ישראל פרץ, אליעד יהלום והאוצר הראשי של הרשת יועד בר נוי - נלהבים כאשר הם נשאלים על הקונספט החדשני שיצרו כאן.


כיצד עלה הרעיון הראשוני – ומדוע?

"לפני כחמש שנים ערכתי פגישה אקראית עם צלם בינלאומי מפורסם", פותח ואומר אלי אדרי, שהקים את העסק. "הוא הגיע מארצות הברית לישראל, והצעתי לסייע לו, מבחינה עסקית, בגלריה החדשה. התעמקתי בתחום, ואחד הדברים הראשונים שלכדו את תשומת ליבי היו המחירים הגבוהים בענף. לעתים, מדובר היה בעבודות שמחירן עומד על עשרות אלפי שקלים. אך עם זאת, גיליתי מעין 'סוד' – העובדה שאמנים מובילים ידועי שם מציעים גם עבודות במחירים של מאות דולרים בלבד, דבר שרוב האנשים אינם מודעים אליו. כך עלה הרעיון לפתוח גלריה שבה יוצעו עבודות במחירים של עד אלף דולר ליצירה. למען הנוחות, קבענו את שער הדולר על ארבעה שקלים, ובכך נוצר מחיר תקרה של 4,000 שקלים בעבור כל היצירות שבגלריה".


כיצד הגיבו האמנים?

"אמנים מובילים רבים אהבו את הרעיון", מוסיף פרץ, שהצטרף לעסק לאחר הקמתו. "חלקם, כמו גרבוז ואחרים, שלחו אלינו את הסטודנטים והבוגרים שלהם. קיבלנו גושפנקה אמיתית משוק האמנות הישראלי. מהר מאוד הפכה הגלריה בית בעבור למעלה מ-150 אמנים ישראלים צעירים ומבטיחים, אשר יצירותיהם מוצגות לצד אמנים ותיקים וידועים כגון מנשה קדישמן, יגאל תומרקין ולילאן דנינו. מרבית האמנים הצעירים קיבלו אצלנו במה לראשונה וחלקם כבר הפכו לאמנים הכי חמים כיום בישראל".

מי הקהל שלכם?

"במקרים רבים, מדובר במעמד ביניים פלוס, אנשים שכבר קנו את הבית שלהם. חשוב עוד לציין שהכל כאן בגובה העיניים. הסגנון האקלקטי ותליית עבודות רבות על קירות הגלריה בסגנון סלון צרפתי, המציגים את שם האמן ומחיר היצירה, ללא תיווך, הבהרה ופרשנות - נעשית מתוך אמונה בקשר הבלתי אמצעי שבין המתבונן לבין היצירה – דבר המאפשר לכל אחד ואחת למצוא את מה שמדבר אליו מבלי להבין בהכרח ברזי באמנות".


כיצד משפיע הקונספט של הגלריה על היחס לאמנים בתחילת דרכם?

"בעבר, בכדי שאמן יתקבל להציג בגלריה, היה עליו לעבוד ייסורים רבים ומשוכות רבות. רק הכוכבים העולים זכו בכך. אצלנו, האמן הצעיר – מקבל במה בקלות רבה. כמובן, יש לנו אוצר מקצועי שמקפיד, בודק ומציב סטנדרטים. אך מרגע שהאמן עבר את המשוכה הזו, הוא מונגש ללקוח באופן חופשי ומשוחרר. זוהי דמוקרטיזציה אמיתית של עולם האמנות. למעשה, אנחנו כמו 'הריאליטי של עולם האמנות'. כלומר, אנו מאפשרים גישה ישירה בין האמנים לבין הציבור הרחב. והציבור הרחב הוא זה ש'שופט' את היצירה. ומעבר לכל המילים הגבוהות, אצלנו לא רק מדברים על אמנות – אלא גם מאפשרים להתפרנס ממנה".

A66I1644.jpg
DSC02053-2.jpg
A66I1643.jpg
A66I1551.jpg

כיצד אתם מתייחסים לקשר שבין אמנות לבין עיצוב פנים?

"בעינינו, יש קשר הדוק בין שני העולמות, וזהו קו הגבול הדק שאנו מנסים לשבור. המטרה שלנו היא לשלב אמנות בעיצוב הבית. הרי השקעת 15,000 שקלים על ספה בסלון.

לא תשקיע 3,000 שקלים נוספים ביצירת אמנות שתלויה מעליה? עם זאת, איננו רוצים להפוך את האמנות לעיצוב, אלא לשלבה בעיצוב בית. ודבר חשוב נוסף: האמנות היא הדבר היחידי בבית שלך שהוא באמת מקורי. פרטי הריהוט והאקססוריז הם בייצור המוני, ואפשר למצוא אותם בבתים רבים נוספים.

 

אבל לבחור אמנות מקורית – זה מדויק, זה חד-פעמי וזו דרך נהדרת להבעה עצמית. הרי כל בית זקוק לאופי משלו – ואמנות היא זו שתעניק לו את האופי". לגלריית "פחות מאלף" סניפים בנמל תל אביב, בשכונת פלורנטין בתל אביב ובדן דיזיין סנטר בבני ברק. באתר www.under1000.co.il ניתן למצוא פרטים נוספים.

bottom of page