בית החופש

בית משפחתי רחב ידיים בקדימה שופץ והותאם לצרכי הילדים שבגרו, תוך שימור אלמנטים אהובים מהבנייה הקיימת. התוצאה משלבת משחק מרתק בין חדש וישן לצד תחושה של ריזורט טרופי

תכנון ועיצוב פנים: ענבל ברקוביץ | צילום: אלעד גונן

בית משפחתי ותיק ביישוב קדימה, ששטחו
300 מ"ר, עבר מתיחת פנים ושופץ בכדי להתאים לצרכי המשפחה המתבגרת וצרכיה החדשים. 


בני המשפחה הם זוג הורים וארבעת ילדיהם הבוגרים, אשר שלושה מהם נותרו בבית ההורים, חלקם לצד בנות זוג. הבית, הבנוי בצורת ח' ניצב בשיפוע על צלע הר ומתפרש על פני שתי קומות, בנוסף לקומת מרתף ודירה נוספת, המתפקדות כיחידות נפרדות. 


תהליך השיפוץ ארך כ-8 חודשים, במהלכו חללי הפנים כולם תוכננו ועוצבו מחדש, מלבד מספר אלמנטים בבנייה הקיימת, אותם ביקשו בעלי הבית להשאיר, מתוך חשיבה סנטימנטלית לצד פרקטיות ושיקולי תקציב. אילוץ מרכזי אשר השפיע על תהליך העיצוב היה בקשתם של בעלי הבית לשמר את הריצוף הקיים בקומת הכניסה, העשוי אבן חלילה, ודרש מהמעצבת לייצר תכנון המתחשב בתוכנית הריצוף הקיימת. גם חזיתות הבית נשארו כפי שהיו במטרה לשמור על אופי המבנה. 

הכניסה לבית עוברת דרך עץ מאסיבית ומרשימה המתנשאת לגובה לא סטנדרטי של כ-4.5 מטר, ומשלבת בתוכה עץ אלון וזכוכית חלבית. עץ האלון מהווה מוטיב מרכזי בעיצוב קומת הכניסה, כאשר ממול לדלת ניצב גרם מדרגות מחופה אף הוא עץ אלון גושני, מזכרת מהבית טרם השיפוץ.

 

מעקה המדרגות חודש ונצבע בשחור, במטרה להפוך את מראה המדרגות למודרני וכזה המשתלב עם העיצוב החדש. החלל פתוח ומואר, בזכות חלונות גדולים אשר מקשטים את הקומה כולה ומכניסים שפע של אור טבעי פנימה. וילונות כהים בגוון אפור נבחרו על מנת לאפשר פרטיות, להטמיע את מסגרות החלון הישנות וליצור דרמה בחלל. החללים הציבוריים עוצבו במראה מודרני ונקי בסגנון קלאסי, 
המשלב חומרים במראה טבעי, לבקשתה 
של בעלת הבית.


המטבח רחב הידיים הכפיל את שטחו, כאשר השטח המקורי כלל מטבח ופינת טלוויזיה, אשר בוטלה בתכנון החדש וחוברה לאזור המטבח. במרכז החלל ניצב אי ארוך המתפרש על פני 5.5 מטר, המחופה משטח שיש גרניט שחור. להשלמת המראה נצבעו חזיתות הארונות בגוון אפור בגימור לכה. האי המרשים משמש לאחסון, עבודה ואזור אכילה הכולל 7 מקומות ישיבה. 

גוף תאורה עשוי כבל שחור במראה דמוי כלוב, נתלה מעל אזור הישיבה והוא מתכתב עם כסאות הבר העשויים ראטן שחור. מול האי ניצב קיר מרכזי המשמש לעבודה, ובו תוכנן משטח נוסף, וכן יחידת מזווה גדולה המחופה עץ אשוח, כאשר ביניהם חוצצת דלת זכוכית המשמשת ליציאה לאזור החוץ.

 

מתוך החלל מתאפשרת יציאה נוספת, והיא מובילה אל פינת ישיבה חיצונית המשקיפה אל עבר המטבח, ובה ממוקם גם גרם מדרגות המוביל אל אזור החצר. מאחורי המטבח ממוקם חדר הטיפולים של בעלת הבית, דולה במקצועה, שם ממוקמים גם שירותי האורחים, ויחידת נגרות המסתירה את המערכות השונות בבית.


כיאה למשפחה גדולה המארחת לעיתים תכופות, תוכנן בסלון אזור ישיבה במראה ביתי וחמים המשופע בסוגי טקסטיל שונים היוצרים מראה עשיר, לצד קמין עצים שחור. שולחנות הקפה העשויים פח צבוע בגווני חלודה, מוסיפים חמימות לגווני האפור והשחור. על מנת לשמור על מראה נקי ואלגנטי בחרה המעצבת לתלות את מסך הטלוויזיה על גבי עמוד שחור, בתצורה לא שגרתית המספקת עניין רב. עמוד הברזל מסתיר בתוכו את כל כבלי התקשורת ושומר על מראה אוורירי וקליל, המאפשר ליהנות מהנוף הנשקף דרך החלונות ללא הצורך במזנון מאסיבי.

 

אזור הסלון משקיף למרפסת חיצונית ובה פינת ישיבה המשמשת לקפה ולארוחות קלילות, גם דרך מרפסת זו עובר גרם מדרגות המוביל הישר אל קומת החצר.
בסמוך לסלון ממוקם אזור פינת האוכל, העשויה משטח גרניט פורצלן דק במראה כמעט מרחף, בשילוב רגלי מתכת, המתכתבים עם הצבע השחור אשר עובר כחוט השני בין כל חללי הבית, אותו ניתן למצוא גם בגופי התאורה השונים, במעקה המדרגות, חיפויי הקירות ועוד. תוספת עניין נוספת מספקת נברשת לדים שחורה בעלת זרועות רבות, אשר נתלתה מעל שולחן האוכל. פריטי אמנות ישראלית תלויים בקומה כולה ומספקים תוספת צבע מרעננת וקריצה.

הקומה השנייה כוללת שלושה חדרי שינה, בהם סוויטת ההורים. התכנון המקורי בקומה כלל מספר זהה של חדרי שינה אך ללא חדרי רחצה צמודים, כאשר חדר רחצה מרכזי שימש את דיירי הקומה. כעת, בכל אחד מחדרי השינה ממוקם חדר רחצה צמוד. לטובת ריצוף הקומה כולה, נבחר פרקט גושני צבוע שחור המתכתב עם מדרגות עץ הקיימות והמעקה השחור. 


יחידות הילדים עוצבו במראה קליל ואורבני המתאים לגברים צעירים בשנות העשרים לחייהם. מראה החדרים מתאפיין בקווים מודרניים וצבעוניות כהה ודרמטית, בשילוב גווני עץ טבעי וצבעוניות אפרפרה, השומרת על הקשר העיצובי עם שאר חללי הבית.  
חדרי הרחצה הצמודים ביחידות הבנים תוכננו אף הן במראה אורבני וצעיר המשלב חיפויי גרניט פורצלן דמוי בטון, ריצוף בטקסטורה המדמה מדרגות אוטובוס ויחידות עץ מרחפות עשויות עץ אלון.

המתכתבים עם הצבע השחור אשר עובר כחוט השני בין כל חללי הבית, אותו ניתן למצוא גם בגופי התאורה השונים, במעקה המדרגות, חיפויי הקירות ועוד. תוספת עניין נוספת מספקת נברשת לדים שחורה בעלת זרועות רבות, אשר נתלתה מעל שולחן האוכל. פריטי אמנות ישראלית תלויים בקומה כולה ומספקים תוספת צבע 
מרעננת וקריצה.


הקומה השנייה כוללת שלושה חדרי שינה, בהם סוויטת ההורים. התכנון המקורי בקומה כלל מספר זהה של חדרי שינה אך ללא חדרי רחצה צמודים, כאשר חדר רחצה מרכזי שימש את דיירי הקומה. כעת, בכל אחד מחדרי השינה ממוקם חדר רחצה צמוד. לטובת ריצוף הקומה כולה, נבחר פרקט גושני צבוע שחור המתכתב עם מדרגות עץ הקיימות והמעקה השחור. 


יחידות הילדים עוצבו במראה קליל ואורבני המתאים לגברים צעירים בשנות העשרים לחייהם. מראה החדרים מתאפיין בקווים מודרניים וצבעוניות כהה ודרמטית, בשילוב גווני עץ טבעי וצבעוניות אפרפרה, השומרת על הקשר העיצובי עם שאר חללי הבית.  
חדרי הרחצה הצמודים ביחידות הבנים תוכננו אף הן במראה אורבני וצעיר המשלב חיפויי גרניט פורצלן דמוי בטון, ריצוף בטקסטורה המדמה מדרגות אוטובוס ויחידות עץ מרחפות עשויות עץ אלון.

אזורי החוץ שמחוץ לקומת הכניסה בעלי חשיבות רבה ביצירת האווירה הכללית בכל אזורי הבית. אזור ההרגעות כולל פינת ישיבה עגולה, המוקפת ספסל עגול בנוי עשוי אבן ומכוסה כריות ישיבה במראה קליל המקנה תחושת נופש ורוגע מידי, כאשר פרגולה ומאוורר תקרה במראה קליל משלימים את המראה. 


בהמשך למראה הקליל והנינוח גם הצמחייה הינה במראה טבעי ורענן ועוטפת את אזורי החוץ בירוק מכל עבר. 
אלמנט נוסף התורם לתחושת הריזורט היוקרתית, מגיע בדמות גשר מחופה דק העובר באזור החוץ ומוביל אל מרפסת הסלון. בקומה מתחת לגשר ממוקמת בריכת השחייה, אליה ניתן להשקיף דרך כל אזורי הבית הממוקמים במרכז - המטבח, הסלון ואף קומת המרתף. בקומת המרתף תוכננו שתי יחידות ולהן כניסה נפרדת, המתפקדות כדירות עצמאיות.