נהנים מכל העולמות

הרצון: סביבת מגורים מרגיעה ועוטפת המאפשרת מחד לצפות על המתרחש בנוף הירוק והפסטורלי ומאידך לשמור על הפרטיות. התוצאה: מבנה ארכיטקטוני מרשים שמצליח לשלב בין שתי הדרישות

תכנון ועיצוב הילה ודן ישראלביץ – "ישראלביץ אדריכלים"צילום עמית גירון

עבור בני הזוג, שניהם בשנות ה-30 לחייהם, חשוב היה לספק עבורם ועבור ילדיהם סביבת מגורים מרגיעה ועוטפת המאפשרת מחד לצפות על המתרחש מהנוף הירוק והפסטורלי מבחוץ ומאידך לשמור על מימד של פרטיות. התוצאה? מבנה ארכיטקטוני מרשים שמצליח לשלב בין שתי הדרישות באופן מושלם ומאפשר לבני הבית ליהנות מכל העולמות. 


הבית תוכנן כאמור עבור בני הזוג, שניהם עובדים בתעשיית הטכנולוגיה, ושלושת ילדיהם הצעירים. שטחו הבנוי הוא כ-500 מ"ר ובו 7 חדרים. הוא ממוקם על פני שטח של כ-10 דונמים, מתוכם כ-3 מטופלים (והנותרים הם שדות חקלאיים) בישוב באזור הכרמל. הבית עצמו ממוקם סמוך יחסית לכביש הגישה. 


על המגרש ממוקמים מגרש טניס המשמש את בני המשפחה וחברים וכן בוסתן ופרדסים הנאמנים לתפיסת הנוף הארץ ישראלית ומתמזגים בסביבתם הטבעית. צורת ה- L של המבנה מאפשרת דינמיקה והפרדה בין האגפים. החצרות הגדולות והמוריקות התוחמות בין מבואת הכניסה לבית מייצרות משחק בין נפחים וממדים. הקשר בין פנים לחוץ הדוק וטוטאלי - האגפים חשופים לנוף הנגלה מבחוץ, לאור הטבעי ולאוויר 
הצח ובד בבד מאפשרים אינטימיות עוטפת ומחבקת. 
החזיתות ופנים הבית כוללים אלמנטים אקולוגיים ופתרונות מובנים המאפשרים צריכת חשמל מופחתת; כך למשל פרגולות ההצללה הרחבות שתוכננו בהתייחס לזוויות השמש מזריחה ועד שקיעה. החומרים הטבעיים, או בעלי המראה הטבעי (כמו בטון, ברזל, 
זכוכית ועץ טיק)  שולבו במאסות מדויקות והם אלה היוצרים את המראה האלגנטי והמוקפד. 

"קונספט התכנון מתבסס על יצירת אפקט הפתעה וסקרנות במרחב: הבית עצמו אינו נגלה באחת, אלא בשלבים. עם הכניסה למגרש נחשפים לגן חוויתי הנשקף מתוך הבית אך עבור הבאים מחוצה לו, נותר המבנה בשלב זה אטום מבעד לסבכות דקורטיביות חוצצות המשרתות כאלמנט ויזואלי ופרקטי באותה מידה", מסביר האדריכל דן ישראלביץ'. 


"להעצמת החוויה ולמיצוי השטח בצורה הטובה ביותר בחרנו לשלב פטיואים ופינות חמד שונות שניתן ליהנות בהן או מהן כשנמצאים בתוך הבית עצמו", מסביר דן. "המבנה תוכנן קצת כמו גבינה שוויצרית עם חורים בהם הם מסתתרים, כך הם נותרים אינטימיים ועוטפים. כך למשל מבואת הכניסה מובילה לתוך גן והחזית הקדמית היא למעשה קיר סבכה מעץ טיק שממסך את המתרחש בפנים". 


חזיתות הבית גיאומטריות, הנדסיות ומדויקות, הן ברמת התכנון והן ברמת הביצוע. החומרים הבולטים הם בטון, זכוכית וסבכות מעץ טיק ששוברים את המסה של הבטון ועמודי פלדה בגוון שחור שיוצרים קונטרסט צבעוני ומשמשים כריתמוס המגדיר והם מאזנים את נפח המבנה. בתוך כך יצרו השניים ניתוק בינו לבין פרגולות הסבכה, פרט שיוצר עניין, מכניס ממד ויזואלי נוסף ו"מקליל" את המסה. 


"המראה שנגלה בפני הנכנסים פנימה היא הגינה הקדמית - ציר אירוח שנפרס במלואו כך שכשאדם

קונספט התכנון מתבסס על יצירת אפקט הפתעה וסקרנות במרחב: הבית עצמו אינו נגלה באחת, אלא בשלבים

נמצא בחלל הציבורי עצמו הוא לא קורא רק את המרחב הפנימי אלא גם את החוץ וכך הוא מעבד את החוויה במלואה - את אזורי הישיבה בפנים ובחוץ, את המטבח ואת בריכת האינפינטי במכה", מסביר האדריכל. "הבית כולו מדבר בשפה הזאת והחוויה המתקבלת היא של מרחב כמעט אינסופי ודינמי שמשתנה בהתאם לתנועת האור ועונות השנה". 

רצפת הבית עשויה אריחי גרניט פורצלן גדולים של 3/1 מטר. העובדה שהיא כמעט נטולת פוגות מאפשרת תחושה של זרימה והמרחב נראה אוורירי ונקי. אלמנט מרכזי נוסף הוא הקיר המרכזי בסלון שצופה צבע עשוי סגסוגת של מתכת וברונזה. "הוא כולל את מערכות המדיה וכן שלוש נישות בקומפוזיציה א-סימטרית עשויות במבוק המשמשות לנוי", מסבירה הילה. 


פינת אוכל המרשימה עשויה מפלטת עץ אלון מוברש ורגלי מתכת, והכיסאות גם הם ממתכת מעוכבת. המטבח הפרללי בעל חזית גבוהה ואינטגרלית עשויה אלון מפירוק שהכהו את גוונו המקורי על מנת להתאימו לפלטת הצבעים בחלל. האי - שאורכו למעלה משישה מטרים - עשוי דקטון, וחזיתו מגרניט פורצלן. הוא משמש כציר מרכזי עבור בני המשפחה שגם מרבים לארח.
 

"רוב החללים בבית נפתחים כאמור לחצרות כלואות בתוך סביבת המגורים המהווה את ה'בית' , אלו חצרות הנסתרות מהעין משאר חלקי הבית, או מהסביבה ומייצרות מרחב פרטי של חוץ לחדרי השינה, כך שהוויטרינות מכל חדר יוצאות לחצר פרטית.

כך למשל המסדרון המוביל לחדרי הילדים כולל דופן זכוכית מבעדה נשקפת חצר פנימית המשמשת גם את הסלון המצוי בציר הניצב", מוסיפה הילה. "שירותי האורחים גם הם נהנים מחזית זכוכית שקופה החושפת אותם לפאטיו פנימי פסטורלי בגננות טבעית".


חדר השינה של בני הזוג תוכנן כחלל נזירי-ספרטני. במרכזו מיטת במה גדולה מאוד שרוחבה כארבעה מטרים. הרצפה עשויה פלנקים מעץ אלון גושני, הקירות מחופים בטון וחדר הרחצה  מצוי בתוך המרחב עצמו.