כפרי עם נגיעות מודרניות

כפרי עם נגיעות מודרניות

דורית סלע בחרה ליצור בית שמתמזג בהרמוניה עם סביבתו החיצונית, מבלי שייראה חדש ו"מלוקק", כנטע זר בסביבתו. התוצאות לפניכם

---------------------------

אדריכלות, תכנון ועיצוב פנים: דורית סלע / צילום: עודד סמדר

דורית סלע, בעלת משרד אדריכלים הנושא את שמה ומתמחה בתכנון ובעיצוב דירות ובתים פרטיים, מספרת כי תכננה לבני הזוג בית לפני כעשור, ועם רכישת הבית הנוכחי - הם חזרו אליה, נחושים שתגשים בשנית את חלומם לבית חמים ומשפחתי במהותו. 
למרות החשש שעלה מכך שסגנון העיצוב שלה נקי ומודרני, ואילו הבית הנרכש כפרי ומיושן במהותו, דאגה סלע לבצע שינויים מבניים נדרשים, ולשדרג אותו מבית בסגנון מיושן, חשוך וסגור – לבית מואר, בעל מאפיינים מינימליסטיים, אך מבלי לגרוע מתחושת החמימות והנעימות בחלל. 
הבית משתרע על פני 340 מ"ר, כולל 40 מ"ר תוספת בנייה, ומגרש ששטחו הכולל 1,300 מ"ר. בעלי הבית בשנות ה-40 לחייהם, ולהם שלושה ילדים, בת ושני בנים בגילי 7 עד 13.

הבית בעל מאפיינים מינימליסטיים, אך גם מספק חמימות נדרשת

הבית משתרע על פני 340 מ"ר, כולל 40 מ"ר תוספת בנייה, ומגרש ששטחו הכולל 1,300 מ"ר

בבית שנרכש לא היה חדר ממ"ד, ובעלי הבית ביקשו לבנות בו בריכה. בהתאמה, סלע ביקשה להרחיב למקסימום את שטח הבניה המותר, ולעשות שיפוץ מסיבי של הנכס. היא דאגה להרוס את כל פנים הבית, ולתכנן אותו מחדש בצורה מיטבית, כך שיכלול חצר רחבת ידיים, בריכה, גדר ושער כניסה.
סלע בחרה ליצור בית שמתמזג בהרמוניה עם סביבתו החיצונית, מבלי שייראה חדש ו"מלוקק", כנטע זר בסביבתו. אמנם המעטפת החיצונית של הבית נותרה כשהיתה, אך ניכר בהחלט שינוי סגנוני מבית כפרי בחיפוי טיח צהוב וגג רעפים אדומים, לבית מרהיב עם נגיעות מודרנית, בשילוב תוספת בניה מחופה באבן בזלת פראית שמתחברת בהרמוניה לגג הרעפים הישן. 
התוצאה: מראה של קובייה "שמתלבשת" על הבית הקיים, מתמזגת היטב עם הסביבה האורבנית ונראית כאילו היתה שם תמיד. כדי להשלים את המראה ההרמוני, נצבעו הרעפים באפור כהה, כמעט שחור, והטיח בלבן רענן ונקי משלים את המראה. בפנים הבית נצבעו הפרופילים מגוון שמנת לשחור שמדגיש את המפתחים ומעניק להם פרשנות חדשה.

פרקט עץ אלון החליף את רצפת האבן הישנה

השראה נוספת הפיחה שחיים בחלל הבית המעוצב במינימליזם דרך יצירות אמנות שונות. החל מאמנים ישראליים ידועים יותר ופחות, כלה בפסלים מאווררים עם אמירה, דוגמה פסל אישה שמחלק באלגנטיות את החלל הפתוח שבין חלל המגורים לבין המטבח.
כאמור, חיבור תוספת הבניה לבית הקיים היווה אתגר גדול שהוכתר בהצלחה. הבית בנוי כקומה אחת ישרה, למעט ירידה בת שלוש מדרגות לעבר חלל הסלון. היה צורך ממשי בפתיחת החלל ושינוי הלייאאוט הכללי ליצירת חלל נעים, מזמין, מואר ופונקציונלי. הנתון היה בית כפרי, וזה קיבל מראה מעודכן, פתוח ומואר, אך עם זאת חמים במהותו, מבלי להיות כבד וסגור. 

אמבטיית פרי-סטנדינג
ניצבת באזור חדר השינה

התקרות הגבוהות יצרו תחושת ניכור בחלל הפתוח, והתבקשו עזרים טקטיים לחימום החלל. הדבר נעשה באמצעות פרקט עץ אלון שהחליף את רצפת האבן, ובעזרת ספריה כפרית בפינת המשפחה, שמעניקה אינטימיות וחמימות, ומבטלת את תחושת הגובה המנכרת.
בעלי הבית ביקשו חדר ארונות וחדר רחצה רחבי-ידיים בחדר השינה, ובהתאמה נפתח חדר השינה לגמרי, ונפרצו הגבולות שבינו לחדר הרחצה וחדר הארונות, למעט השירותים והאסלה שנסגרו מאחורי דלתות זכוכית, בקו ישר עם המקלחות הפתוחות. 
כאמור, חדר השינה נפתח לחלל הומוגני אחד, עם פרקט עץ שממשיך אל חדר הרחצה, שבו אמבטיית פרי-סטנדינג, מקלחת וכיור. הבחירה בחדר פתוח מציגה חדר סקסי ואינטימי, חרף גודלו, וסגנון מרתק בדמות כפרי עם נגיעות מודרניות. 
חדר המגורים תוכנן לשיחה אינטימית ולישיבה בצוותא, ללא טלוויזיה. מסביב מפתחים שכמו מכניסים את סצנת החוץ והבריכה אל תוך הבית, באלגנטיות. הסלון עוצב לאירוח-נטו, והוא נמצא במרכז החלל, כשבסופו ממוקמת פינת האוכל. מהצד השני של החלל פינת משפחה ומטבח מודרני.  המטבח נמצא בקצה השני של הסקאלה הסגנונית, והוא עוצב בסגנון נקי עם שני איים ענקיים, כשהחומרים השולטים בו הם ברזל, חזיתות ארונות בצביעה דמויית ברזל וארונות גבוהים באלון מולבן. בחצר, בעלי הבית ביקשו מראה מינימליסטי, שמתמזג עם הטבע ומקרין ירוק. מסביב לבית רצועת דשא ירוקה ורעננה, ואילו לצד הבריכה אבן בזלת שבורה, כמו האבן שבה השתמשו לחיפוי תוספת הבניה - רק שטוחה, ולא עגולה. סלון אלטרנטיבי ופינת אוכל לאירוח רב משתתפים מחוץ לבית, מציגה מראה נינוח ומזמין, שגם קורץ אל תוך הבית, דרך המפתחים הממוסגרים.
אמנם הנכס היה בעל מהות כפרית מובהקת, אך הסגנון התעדן והתעדכן דרך בחירת גוונים נקיים כמו לבן, אפור ושחור, שממסגרים אותו ומעניקים לו רבדים ועומק. המראה המיושן והכבד שהונצח דרך טיח צהוב ורעפים אדומים הוחלף באבן אפורה, ובגווני אפור כהה ולבן, שרעננו אותו וגרמו לו להתמזג היטב עם הסביבה האורבנית. חומרים כמו ברזל, אבן ועץ אלון – בפנים הבית – סייעו לבסס תחושה חמימה, נינוחה ומזמינה, למרות החלל הגבוה ורחב הידיים.