top of page

Viva Italia

בצל משבר הקורונה, עושים כבוד לעיצוב האיטלקי

ממש כמו קתדרלת סנטה מריה דל פיורה בפירנצה ומזרקת ארבעת הנהרות של ברניני בפיאצה נבונה ברומא גם הבוטיקים ובתי העיצוב הידועים באיטליה עומדים בשבועות האחרונים ריקים. ארץ המגף, שידועה בימים כתיקונים כבירה הבלתי מעורערת של סצנת עיצוב העולמית, חווה בחודשים האחרונים את אחד המשברים החריפים בתולדותיה. זוהי הזדמנות מצוינת לעשות כבוד לעיצוב האיטלקי ולקוות שכבר בקרוב נזכה לראות אותו חוזר לגדולתו.

 

אחרי שנדחתה מאפריל ליוני, השבוע התבשרנו כי תערוכת העיצוב הגדולה בעולם, Salone Del Mobile לשנת 2020 בוטלה כליל. כך גם פסטיבל המסכות והביאנלה לארכיטקטורה בוונציה ושפע של אירועי עיצוב ותרבות נוספים, אירועים שבימים כתיקונם מדגישים את עליונותה של איטליה כאוטוריטת עיצוב בינלאומית.

"האסתטיקה היא חלק מרכזי בהוויה האיטלקית והיא טבועה עמוק ב-DNA של בני ארץ המגף", מסבירה יעל מוסקוביץ, מנהלת השיווק ומבעלי חברת ניגא שף FOR HOME.  מלאכות העיצוב (ה-CRAFTS) החלו להתפתח שם כבר לפני מאות שנים בסדנאות קטנות ועברו מאב לבן כתורה שבעל פה. הפריצה הגדולה לעולם היתה אי שם בשנות ה-50 של המאה הקודמת, כשאיטליה עברה מכלכלה חקלאית לתעשייתית והעיצוב לענף ייצוא מרכזי. הודות למסירות, לתשוקה ולטמפרמנט האיטלקי, השכילו בתי העיצוב המקומיים ליצור הרבה גם עם כשהיה מעט. בעשורים האחרונים הצורניות האלגנטית, הקלאסית העשירה הפכה לאוניברסלית, רב-תרבותית, קולעת לטעמם של רבים ועדיין שומרת על ייחודה. אני חושבת שמה שמייחד יותר מכל את העיצוב האיטלקי היא היכולת שלהם לשלב בין מתודות מסורתיות לחדשנות. הרבה מבתי העיצוב המובילים שם התחילו כבתי מלאכה משפחתיים שהתפתחו לאורך עשרות ואפילו מאות שנים. דוגמה לכך הוא מותג המטבחים ALPES INOX שהתחיל כמפעל משפחתי לפני מאה שנים והפך לאחד המובילים בעולם הרבה בזכות השילוב בין טכנולוגיות מתקדמות לשיטות ייצור שמתבססות על גימורים מוקפדים שמבוצעים hand made בעבודת יד אומן".

 

לשיטתו של יגאל סייג, בעלי רשת הריהוט אליתה ליוינג המתמחה ביבוא מותגי עיצוב איטלקיים הגדולה של האיטלקים היא ביכולת שלהם ליצור אדפטציה לאסתטיקה המקומית כך שתקלע לקהל מגוון. "בניגוד למדינות אחרות באירופה שממשיכות לנקוט בקו קלאסי, דקדנטי ומפונפן, העיצוב האיטלקי העכשווי מתבסס יותר ויותר על  קווים גיאומטריים ונקיים וחומרים שנתפסים כתעשייתיים ואורבניים. הייצור האיטלקי מתבסס על מציאת פתרונות לכל סביבה ובכל נקודה על הגלובוס באינטרפרטציה מודרנית וחדשנית מבלי לוותר על העידון והעושר שמאפיינים את הקו המקומי. הקהל של העיצוב האיטלקי האיכותי מורכב מאנשים שאוהבים ומעריכים עיצוב איכותי ללא פשרות ומוכנים לשלם עבור זה. בעשור החולף ניסו היצרנים הסינים לנגוס בשוק הפרימיום של העיצוב האיטלקי. הם מעתיקים במודע עיצובים ומוכרים אותם בפחות מחצי מחיר. למזלם הרב  של היצרנים האיטלקים הם לא מצליחים לחקות את איכות המוצרים ובפרט את איכות החומרים והצרכן הסופי מבין את זה. אלה שמחפשים איכות לא מתפתים לקנות חיקוי, והשוק מוצף בכאלה".

 "מה שאצלי מעורר השתאות אצל היצרנים האיטלקיים היא העובדה שלמרות שהם נתפסים כמעצמה בלתי מעורערת הם לרגע לא נחים על זרי הדפנה וממשיכים לפתח ולחדש, בהיבט הוויזואלי אך חשוב לא פחות בפיתוח טכנולוגיות וחומרים מיוחדים", כך מסביר אייל שימן, מנכ"ל בעלי חברת איילמינם, יבואנית משטחי LAMINAM לישראל. "מכיוון שהם חולשים על פלח שוק כ"כ נרחב בעולם הם מרגישים מחויבים לספק את הדבר הגדול הבא. המוצרים לא רק נראים נפלא, יש להם גם ערך מוסף ברמת התחזוקה והפרקטיקה. קברניטי LAMINAM השכילו ליצור כבר לפני שנים פטנט שנחשב עד היום כמהפכני מבחינת איכויות העמידות והתחזוקה שלו. טכנולוגית הייצור המתקדמת אפשרה להם לייצר משטחי גרניט פורצלן שמדמים מגוון רחב של חומרים נחשקים-תעשייתיים וטבעיים- כמו בטון, עץ, מתכות, שיש ואבן טבעית ובתוך כך הם בלתי שריטים, עמידים בתנאי חום קיצוניים ואינם סופחים כך שהם גם 100% אנטי בקטריאליים. וזוהי רק דוגמה. מידי שנה העולם הרחב נחשף לשפע של רעיונות יצירתיים שמיושמים ברהיטים ופרטי העיצוב".

 

 

איטליה- היום שאחרי

"אנחנו עדיין בעיצומה של טראומה חסרת תקדים שהשביתה את המשק האיטלקי וגבתה כבר למעלה מ-10,000 קורבנות קשה כך שקשה לאבחן כיצד תראה תעשיית העיצוב המקומית כשמשבר הקורונה יחלוף. עם זאת, משיחות שאני מנהל עם גורמים מקומיים בענף מסתמן שבשנים הבאות העיצוב האיטלקי יחזור אחורה בזמן וישדר איפוק וענווה", אומר סייג.   

 

"כמונו גם האיטלקים חשים שמשבר הקורונה הוא סוג של מבחן לאנושות. אם עד לפני מספר חודשים בני האנוש שמו את עצמם במרכז וטעו לחשוב שהם כל יכולים הרי שברגע האמת התחוור לכולנו שהשליטה לא בידנו", מוסיף סייג. "הסיטואציה הסוריאליסטית הזאת גורמת לאיטלקים לנקוט בגישה של ענווה והודיה על מה שיש. החומריות ומנעמי החיים מפנים את מקום לחזרה למקורות ולחיבור לדברים הבסיסיים. מסתמן שהלך הרוח באיטליה יוביל רבים מבתי העיצוב ליצור מודלים צנועים, גולמיים ומאופקים יותר- קווים מינימליסטיים ישרים ושימוש בחומרי גלם בתצורתם הראשונית. הם כבר עכשיו מנתחים כיצד תשפיע הסיטואציה על החיים של כולנו ונערכים ליום שאחרי. כך למשל מסתמן שמתוך ההבנה שערך המשפחה בימים כאלה מתחזק, הכוונה היא לתת יותר דגש בעיצובים על צרכי המשפחה כיחידה אוטונומית ובנוסף נראה דגש רב יותר על פתרונות אחסון יצירתיים ואסתטיים כיחידות מודולריות בחללי הבית השונים".

מינימליזם מתוחכם, מטבחי ALPES INOX, להשיג בניגא שף פור הום
אליתה ליוינג, צילום יחצ חול (pepper night1) (2)
אליתה ליוינג, משטחי למינם, תכנון אדריכלית יעלה דגנית איבגי, צילום אלעד גונן, בונטמפי איטליה 
אליתה ליוינג, משטחי למינם, תכנון אדריכלית יעלה דגנית איבגי, צילום אלעד גונן, בונטמפי איטליה 
אליתה ליוינג, צילום בונטמפי איטליה 
בסטודיו קרמיקה Diesel
באדיבות איילמינם, יבואני LAMINAM, תכנון ועיצוב קינן אדריכלים, צילום עודד סמדר
מינימליזם מתוחכם, ניגא שף פור הום, קרדיט אלפס אינוקס
בסטודיו קרמיקה Diesel
majesty  BONTEMPI אליתה ליוינג
bottom of page