בית הקובייה

תכנון מעטפת הבית מדגיש את יחסי הגומלין בין הנסתר לגלוי, ומגבה את הרצון ליצירת פרטיות לתושבי
הבית על ידי יצירת אלמנט ויזואלי מסקרן ומסתורי שמשתנה מכל נקודת מבט

תכנון ועיצוב: הילה ודן ישראלביץ, "ישראלביץ אדריכלים" | צילום: עודד סמדר

בית חדש זה נבנה על מגרש פינתי ששטחו 800 מ"ר באזור המרכז. מיקומו הופך את המבנה לשקט, פרטי ואינטימי. העובדה ששתיים מן החזיתות פונות לכיוון הרחוב אפשרה לצקת ממד דומיננטי ומסקרן במעטפת. 
בעלי הבית - בני זוג ושלושת ילדיהם הבוגרים - ביקשו ליצור בית שונה וייחודי בנוף. הוא בנוי כקובייה וכולל חלק בנוי בצורת L אותו חובקת מעטפת אלומיניום צבועה בלבן שמשלימה את צורת הריבוע. הרציונל היה ליצור חזיתות המושתתות על נפחים שונים וקונטרסט בין צבעים, מרקמים וחומרים שמגבים אחד את השני ויוצרים 
יחד את השלם. 


תכנון המעטפת מדגיש את יצירת יחסי הגומלין בין הנסתר לגלוי והיא מגבה את הרצון ליצירת פרטיות לתושבי הבית על ידי יצירת אלמנט ויזואלי מסקרן ומסתורי שמשתנה מכל נקודת מבט. בפועל, הבית מייצר תהודה רבה ושיח בין הרחוב והעוברים והשבים. גם ילדי הרחוב, שבדרך כלל עסוקים בענייניהם, עוצרים מולו תוך כדי רכיבה על האופניים ושואלים שאלות על המבנה. 


בני המשפחה מרבים לארח, ולכן חשוב היה להם ליצור כמה שיותר אזורי אירוח בחלל הפנימי והחיצוני, ובפרט כאלה בהם ניתן לארח מספר רב של אנשים בו זמנית. בקשה נוספת היתה ליצור חלל אוורירי ודינמי ככל האפשר, שייצור קשר עין וזרימה במרחב הציבורי. 

לחזית האלומיניום המקיפה והמעטרת יש תפקיד כפול - היא נתפסת כמייצג אמנותי המעטר את הבית באלמנטים גאומטריים שבורים, הנראים כמרקדים, בצורניות דינמית ומשתנה.

 

בד בבד, היא משמשת כאלמנט הצללה, רותמת את סביבת החוץ ומאגדת אותה כחלק אינטגרלי מהמרחב הפנימי. יחסי הגומלין המהדהדים בין חוץ לפנים נרקמו כבר משלבי התכנון הראשונים ומהווים מפתח ליצירת סביבה הנאמנה לאורחות החיים, הרצונות והמאווים של בני המשפחה. 


המגרש המשופע הצריך תוספת של מדרגות, לשם כך הותקנו משטחים מרחפים מאבן בלו-סטון בקומפוזיציה א-סימטרית שמהדהדת בצורניות הסבכה שבחזית הפלדה. בין המשטחים נטעו ונשתלו צמחיה ועץ זית שיוצרים כניסה דינמית ומלאת חיים.

 
מכיוון שהמשפחה מרבה לארח בחוץ, הושם דגש רב על יצירת מרחב חיצוני הכולל אלטרנטיבות אירוח מגוונות וכלל החללים הציבוריים בבית פונים לכיוונו. קוביית האלומיניום היא התוחמת ומגדירה אותו והסבכה משמש כאלמנט הצללה אפקטיבי המאפשר לצפות לשמיים. 

על השטח הנתון תוכננו מגוון פסיליטיז שהופכים את החוויה למושלמת. בריכת השחייה כוללת שכשוכית ובקרבתה מוקמו ג'קוזי, מלתחה ושירותים. זאת ועוד, תוכננה פינת אירוח סלונית קז'ואלית ושולחן אוכל גדול שיכול להכיל חברים ובני משפחה רבים.


עם הכניסה לבית, החלל הציבורי נפרש בשלמותו ועם זאת, צורת המעטפת מגדירה בין הסלון ופינת האוכל למטבח. הוא תוכנן ועוצב באופן מוקפד ומינימליסטי ומתאפיין בתצוגת צבעים דרמטית ומונוטונית של שחור, אפור ולבן עם נגיעות של עץ. הרצפה, שחופתה באריחי גרניט פורצלן במידות 3/1 מ', דמויי בזלטינה, מייצרת תחושה עוצמתית ומעגנת את החלל. במרכז מיתמר חלל כפול  במרכזו שני גופי תאורה מונומנטליים של המותג LUCEPLAN עשויים גומי גמיש שנראים כרשת אוורירית מרחפת.

 
אלמנט בולט נוסף בחלל הסלון ופינת האוכל הוא הקיר, שחופה בלוחות עץ במבוק שהונחו בקומפוזיציה רנדומלית, ומוסיפים חום, כמו גם עומק ועניין בחלל. אותו חיפוי ממשיך ועולה גם לקומת המגורים באזור גרם המדרגות. באזור הסלון הותקנה עליו יחידת מדפים מרחפת עבור פרטי נוי, עשויה מתכת שיוצרה, על פי סקיצה, במיוחד עבור פינה זו. אותה מתכת בדיוק שימשה גם לחיפוי גרם המדרגות.


רוב הרהיטים בבית יובאו מאיטליה. לפינת האוכל נבחר שולחן עץ שאורכו כשלושה מטרים מחופה ריבועי עור. המושב ומשענת הגב של כיסאות האוכל עשויים יציקת פוליאוריתן המדמה עור. הם נוחים 
ופרקטיים להפליא ובעלי צורניות מיוחדת המחמיאה לקונספט. 

כחלק מתפיסת האירוח, בסלון שולבה ספה של המותג באקסטר, מרופדת עור זמש שנראה כקטיפה ומתיישן יפה ורגלי פליז אלגנטיות ומרחפות. הספה גדולת ממדים ויכולה בקלות לאכלס 15 אורחים במקביל. הכורסאות, ששודכו לה גם הן של המותג משלבות בין קו מודרני לריפוד קפיטונאז' שמקנה להן מראה רטרו לייט. הן רכות ומעוגלות ושוברות את הגיאומטריה הישרה שמאפיינת את החלל. מעל פינת הישיבה שולב גוף תאורה soft architecture עגולה של  המותג FLOS המוטמע בין שני מישורים של תקרה הגבס ונראה כחלק בלתי נפרד ממנה.  


לבני הזוג חשוב היה ליצור מרחב משפחתי אינטימי נפרד. לשם כך נוצרה חלוקה בין המטבח לפינה נינוחה המשרתת את בני הבית. על מנת לא לחסום את החלל תוכננה יחידה דו כיוונית פונקציונלית מחופה פורניר אגוז. בחזית הפונה לכיוון פינת המשפחה היא כוללת את מסך הטלוויזיה ומערכות השמע ובחזית הפונה לכיוון המטבח היא משמשת כאלמנט אחסון הכולל גם את המקררים האינטגרליים. 


לצד יחידת העץ, שמכניסה חמימות למטבח, שולבו יחידות מחופות אלומיניום שצבען משתנה לאורך היום ונע בין שחור לחום שוקולד מריר ובשעות מסוימות משנה את צבעו לגוון חציל. האי הבהיר שחופה קוריאן מקשר בין היחידות הכהות הדרמטיות לרהיט הדו כיווני.  

בכדי לשבור מעט את המסה נבחרה כוננית ספרים עשויה מדפי מתכת אופקיים עליהם מונחים ספרי בישול ואפייה בשלל צבעים, מוטיב ששובר את המונוכרומטיות ומהווה כתם צבע צבעוני. לאורך הזמן ניתן לשנות את מיקום הספרים ובכך ליצור צבעוניות שונה מקודמתה. 


גרם המדרגות לקומת המגורים חושף גשר מרחף החוצץ בין חדרי הילדים ליחידת המאסטר של בני הזוג. במרכז הקומה קיר מחופה מתכת בו נישות עשויות עץ במבוק המשמשות לתצוגת אקססוריז וכלים נאים, מימין, דלת נסתרת במישור הקיר המובילה לחדר השירות והכביסה.

 
רצפת הפרקט המוברש בגוון אפרפר מעושן ממשיכה מהגשר לחדרי השינה ובהם חדר ההורים. מול המיטה חזית ארונות בגמר צבע בגוון אפור גרייז' בו דלת נסתרת המובילה לחדר הארונות ולחדר הרחצה. 
כאן, החלל כולו רוצף אריחי גרניט פורצלן בגוון מתכתי כהה המשמש גם כחיפוי עוצמתי ומהווה רקע מוצלח לארונות עץ האגוז ולכלים הסניטרים המעוגלים שמכניסים רכות לחלל.