סגירת מעגל

לפני יותר מ-20 שנה, תכנן האדריכל דן ישראלביץ את הפרויקט הראשון שלו. כעת, הוא הוזמן לתכנן שוב את ביתם של בני הזוג מאותם ימים רחוקים

תכנון ועיצוב: הילה ודן ישראלביץ, "ישראלביץ אדריכלים" | צילום: עודד סמדר

בית זה שייך לבני זוג בשנות ה-50 המוקדמות לחייהם. הוא יזם נדל"ן מצליח והיא בעלת מקצוע חופשי. לשניים ארבעה ילדים מתבגרים. 

אך המעניין מכל הוא שלפני למעלה מ-20 שנה, ממש עם סיום לימודיו בפקולטה לארכיטקטורה, תכננן דן ישראלביץ עבור בני הזוג את ביתם הקודם. היה זה הפרויקט הראשון שלו, ובמובנים רבים -  מדובר בסגירת מעגל. 
הבית ממוקם בכפר שמריהו, על מגרש של 1.3 דונם. שטחו הבנוי הוא כ-420 מ"ר והוא מחולק לשתי קומות - קרקע ומרתף.


שטחה של קומת הקרקע עומד על כ-285  מ"ר, ובה פטיו כניסה רחב ידיים ומרשים במיוחד, מטבח, פינת אוכל, סלון וסוויטת השינה של בני הזוג.
בקומת המרתף, ששטחה כ-135 מ"ר, ישנן ארבע סוויטות שינה לארבעת הילדים, וכן חדר משפחה ובילוי מרכזי. ייחודה הגדול של קומה זאת היא החצרות האנגליות המרוצפות  שמקיפות אותה. אורכן כ-3 מטרים ולמעשה, מבחינת תחושה, כל אחת מהן מקבלת אחוז אור ואוויר מרביים והן משמשות כפינות ישיבה אינטימיות ומרגיעות לילדים. 

המגרש שעליו בנוי הבית היא מרובע, כאשר החזון היה ליצור בית קלאסי עם תכנית העמדה בצורת L, זאת על מנת ליצור מפתח גדול שימקסם את מבנה המגרש ויאפשר מרחב גדול לבריכת השחייה ומרפסת חיצונית מרוצפת ומקורה, רחבת ידיים, המשמשת את בני המשפחה שמרבים לארח ולבלות במרחב החיצוני. בכך, הצליחו האדריכלים ליצור את הקשר המיטבי בין חוץ לפנים והם משתלבים באופן הרמוני האחד בשני. 

אזור הכניסה לבית מגבה תפיסה אדריכלית שדוגלת ביצירת מרחב שבו רב הנסתר על הגלוי. "ביקשנו ליצור חזית שכלפי חוץ נתפסת וויזואלית כמסתורית ומסקרנת, אינה חושפת את המתרחש בפנים ומאפשרת לבני המשפחה פרטיות מרבית". 
חזית הכניסה שבמרכזה דלת אינטגרלית, עשויה חיפוי עץ בקו לינארי-אופקי.עם פתיחתה נוצרת דרמה טוטאלית ונגלה בפני הבאים עולם שלם, שונה לגמרי מהחוץ. 


הפטיו החוצץ בין החזית החיצונית המרשימה לבית עצמו יוצר אתנחתא בין הפונקציות. הוא שקוף לחלוטין ומשקיף ישירות לאזור הבריכה. התחושה שמתקבלת היא של פתיחות, הנאה, חופש, אור ואוויר, תחושה שמלווה את השוהים בו לכל אורכו. הצמחייה שנשתלה בו מעצימה את גודלו ותורמת גם היא לתחושה הרצויה. 


את הפטיו חותמת חזית שקופה שבמרכזה שער בנוי המקדם את פני הבאים ומגדיר במרומז את הכניסה הרשמית לתוך הבית עצמו. אריחי רצפת הבזלת הגדולים (בגודל של 1.2/1.2 מטר) יוצרים תחושה של המשכיות ועוגן בשל צבעם הכהה. 

הפונקציות המרכזיות נפרדות - עם הכניסה מהפטיו, בחלקה השמאלי של הקומה, ממוקמים המטבח ופינת האוכל (שלאחריו חניה מקורה) ומימינה לו הסלון וסוויטת השינה של בני הזוג. גרם המדרגות שמוביל לקומת סוויטות הילדים, נסתר מהעין ותחום במעקה זכוכית שמשמר את הקונספט האוורירי. בני הזוג ביקשו ליצור חציצה בין הפונקציות בקומה ולתת מקום של כבוד ודגש לכל אחת מהן. 


המטבח ופינת האוכל ממוקמים בחלל גדול של כ-50 מ"ר. המטבח פרללי וכולל שתי יחידות נמוכות ארוכות מאוד מחופות משטחי דקטון וחזיתותיהן עשויות פורניר עץ אגוז. אורכו של האי הוא 5.3 מטר והוא משמש כציר מרכזי עבור בני המשפחה. שם הם אוכלים, נהנים מבילוי משותף וצופים בטלוויזיה שנמצאת מעל משטח העבודה. עוד במטבח: חזית בהירה מחופה חיפוי קלאסי ובו דלת סתרים שמובילה לחניה וכן עמדת קפה מאובזרת, גם היא נסתרת על פי דרישה, שחזיתה הפנימית מחופה דקטון, המשך ישיר של משטחי העבודה.


תקרת החלל גבוהה במיוחד, כ-4.2 מטר. למרכזה נבחרו גופי תאורה מלבניים, גיאומטריים, שמשדרים מחד עוצמה ומאידך מותירים את החלל פתוח ומואר. לפינת האוכל הסמוכה נבחר שולחן אוכל עם משטח זכוכית המורכבת משלוש שכבות ורגלי עץ בעיצוב גיאומטרי, מעוקל ופיסולי. 


קשה להתעלם מהסלון רחב הידיים, במיוחד לאור העובדה שקיר הטלוויזיה מורכב מחלק מרכזי בנוי ומשני צדיו קוביות זכוכית, בסימטריה מושלמת ביחס אליו, בהן נשתלו עצי במבוק. 

קיר זה יוצר את השילוב המושלם בין תחושה ביתית חמימה ומגוננת לבין יצירת קשר מיטבי בין חוץ לפנים. התחושה שמקבלים היושבים בשטחו היא ייחודית, מזמינה ונעימה במיוחד. עוד בחלל: תקרת מונמכת, מנותקת מתקרת המבנה. 


במרכזה גופי תאורה צרים ונסתרים בגאומטריה ישרה שיוצרת קונטור מעניין וכן רמקולים שקועים.
מוטיב בולט נוסף בחלל היא הספרייה שחוצצת בין הסלון לגרם המדרגות שמוביל למפלס התחתון. היא תוכננה בקומפוזיציה א-סימטרית מרצפה עד תקרה ועשויה משילוב של פח ועץ. בין התאים הפתוחים שולבו גם תאים סגורים שמאפשרים אחסון אלגנטי לפריטים שונים.   

הספות בחלל עמוקות ומפנקות במיוחד ומרופדות קטיפת Blue Velvet רכה ונעימה. השולחנות במרכז, שעשויים משטחי בטון ורגלי מתכת, תוכננו בהשראת סגנון הרטרו.  


החזית האחורית, שמובילה למתחם הבילוי, מורכבת מדלתות סרט עשויות זכוכית התחומות בין עמודי פלדה שחורים שיוצרים חלוקה אלגנטית ומעניקים תחושת עוגן והיציאה למרחב החוץ ניתנת למעשה מכל פינה שהיא. 


הריצוף עשוי אריחי בטון בגודל זהה לריצוף הפנימי - מה שיוצר תחושת המשכיות. כך גם פרטי הריהוט שמקבילים למתקיים בתוך הבית. הפרגולה מעל עשויה אלומיניום ומשתלבת היטב בתפיסה האדריכלית של המבנה כולו.


מעברה השני של הבריכה, ולצד כיסאות הערסל הקז'ואלים, נבנתה יחידת מחסן המשמשת כעמדת שירות לבריכה ולכלי הגינון. היא עוצבה בצבעוניות זהה לזו של הבית, ונראית כהמשך ישיר שלו.