כל מה שלא ידעתם על קירות ירוקים
מאחורי טרנד הגינון הכי חם בתחום, ניצבות עובדות מפתיעות ומרתקות.
לקחנו לשיחה את ריצ'ארד רוזנבאום, מומחה למערכות גינון מתקדמות
הרעיון היה לפתח רעיונות חדשניים בכל הקשור ליצירת סביבה ירוקה", מספר ריצ'ארד רוזנבאום, בעת שהוא נשאל על הסיבות להקמת החברה, הנושאת את שמו. כיום מציעים כאן מערכות גינון מתקדמות, כאשר ההתמחות העיקרית מגיעה בדמות קירות ירוקים, תחום שהולך והופך להיות טרנד חם, בעיקר במדינות מפותחות, וטומן בחובו יתרונות רבים – סביבתיים, אסתטיים, פרקטיים ועוד.
"הקירות הירוקים מאפשרים לנו למעשה להחזיר את הטבע לסביבה, גם כשמדובר בסביבה עירונית לחלוטין, וכן תורמים מאוד הן לעיצוב הכללי של הנוף והן לאיכות הסביבה", הוא מספר.
הוסיפו לכך את טרנד המגורים במגדלים רבי-קומות בערים, שהופכות ונעשות צפופות. הדבר נכון גם באשר למשרדי חברות וארוגנים, בתי מלון ועוד. התוצאה: גינון אנכי של קירות ירוקים ("גינון ורטיקלי", בשפה המקצועית).
אך מאחר שצמחים, באופן טבעי, לא ברובם נועדו לגדול על מצע אנכי, הרי שיש צורך במומחיות ומקצועיות בכדי להקים קירות מעין אלו. "קיר שמוקם באופן מקצועי וחכם, עשוי להחזיק מעמד שנים ארוכות", מספר רוזנבאום, ומתאר בהתלהבות את סיפורו של הבוטנאי פטריק בלנק, ששהה רבות ביערות-עד ברחבי העולם, וחקר צמחים הגדלים באופן אנכי – בין אם על מסלע או על גזעי עצים, ובין אם על גבי צמחים אחרים. בלנק הצליח "לחקות" את שיטת הפעולה של צמחים ייחודיים אלו, ויצר מודל של מצע שתילה, שבבסיסו בדים שנפחם עומד על מספר מילימטרים בלבד. "כיום, זוהי השיטה המקובלת ביותר בעולם להקמת קירות ירוקים, והיא מספקת תנאים מיטביים לגידול מסוג זה".
אך הקמת הקיר הירוק היא רק תחילתו של תהליך מרתק, כי לאחר שהקיר ניצב, ירוק ומשגשג, יש לטפל בצמחים באופן הולם. וזאת באמצעות השקיה ומניעת המלחה. רוזנבאום מתאר בקצרה את מאפייני השיטה.
סוד ההשקיה היעילה - מצע מצומצם:
ההשקיה באמצעות טפטפות המצויות על הבדים עצמם, מאפשרת להגיע לרוויה במהירות וביעילות, תוך כדי חסכון ניכר במים. דמיינו מעין "מפל", המרווה את הצמחים. החיסכון מושג בזכות הנפח הנמוך של המצע. בנוסף, שיטה זו מאפשרת משטרי השקיה נכונים שמונעים הצטברות מלחים בבית השורשים.
המלחמה בהמלחה: "בהשקיית מצעים מנותקים בכלל ובהשקיית קירות ירוקים בפרט, אנו עדים להצטברות של מלחים בבית השורשים, שהופכת להיות האויב הגדול של קירות ירוקים", מוסיף רוזבנאום. לדבריו, המלחים מצטברים בשל ההשקיות הרבות, הדישון וגורמים נוספים, והם עלולים להביא לבעיות גידול רבות, כולל התייבשות והתמודדות על מחלות.
ישנן מספר שיטות להתמודד עם בעיית ההמלחה. הראשונה שבהן היא אינרטיות של מצע הגידול. או במילים פשוטות, צמצום רמת האינטראקציה בין הצמחים לבדי הגידול. ואכן, בטכנולוגיה של פיטר בלנק לבדי הגידול אין כמעט יחסי גומלין עם המינרלים של תמיסת ההשקיה.שיטה נוספת היא מחיזור מי ההשקיה, כך שניתן להשקות השקיות ממושכות במיוחד ללא בזבוז. "בתהליך זה מובטחת לנו הרחקת מלחים יעילה במיוחד מהמצע אל תמיסת ההשקיה. זהו מצב דומה מאוד
למתרחש בג'ונגלים שם הצמחים גדלים על גזעים או סלעים, ונרטבים באופן קבוע מהגשמים מבלי שהמינרלים מצטברים בבית השורשים", מסביר רוזנבאום.
שיטות יעילה נוספת כוללת את ניצול מי המזגנים, המפיקים מים טובים בעלי ערך אגרונומי גבוה – ללא כל עלות.
עוד כדאי לדעת כי הקמת קיר ירוק
ראוי לשמו, מערבת טכנולוגיות מתקדמות. כך למשל, בקרת השקיה אינטרנטית, המאפשרת שליטה מקוונת בכל הפרמטרים החשובים בתהליך ההשקיה והדישון, מבלי להיות נוכחים במקום עצמו. מערכת זו אף מזהה תקלות ומתריעה על כך מרחוק. התוצאה: עלויות תחזוקה נמוכות למדי. טכנולוגית מתקדמות נוספות שימוש בטפטפות חכמות, המבטיחות תהליך אמין ורציף.
"בישראל, קירות ירוקים מצויים בשלב החדירה שלהם, והם כאן איתנו כעשור. בעולם הגדול, הם מהווים חלק מהנוף העירוני זה למעלה משלושים שנים. בזכות הטכנולוגיה הישראלית המתקדמת, אנו פוגשים בארץ יותר ויותר קירות ירוקים, שרבים מהם יעילים, חסכוניים ומרהיבים יותר מאלו שמקשטים פרויקטים נחשבים בחו"ל, מסכם רוזנבאום. באתר החברה
(www.verticalgardens.co.il)ניתן למצוא פרטים נוספים.