top of page

עיצוב בעידן הבית החכם

מה שנחשב פעם לחלום רחוק – הפך כבר למציאות קיימת. הבתים החכמים כבר כאן, ואיתם שורה ארוכה של דילמות והתלבטויות. רבים תוהים האם ביתם מוכן למהפכה החכמה – ומה ההשלכות העיצוביות והטכנולוגיות של הטמעת מערכות בית חכם
שולחן טרנספורמר.jpg

שולחנות "טרנספורמרים" – שולחנות מתכווננים שיכולים לשנות את תצורתם בהתאם לצורך

שולחן טרנספורמר.jpg

כבר שנים שאנחנו שומעים על חזון הבית החכם: גישה חדשה לתכנון ועיצוב שתשנה את אורח החיים של כולנו. באמצעות טכנולוגיות חדישות של תקשורת ובינה מלאכותית, המזגן יידע מתי אנחנו חוזרים הביתה – ויצנן את החדר מראש. המקלחת תדע מתי לחמם לנו מים – והאורות יידלקו רגע לפני שנפתח את הדלת. מדובר בעליית מדרגה מדהימה בכל מה שקשור לשגרת החיים שלנו – שמאפשרת למשק הבית גם לחסוך בכסף.

אבל מה שנחשב פעם לחלום רחוק – הפך מזמן למציאות קיימת. הבתים החכמים כבר כאן, ואיתם שורה ארוכה של דילמות והתלבטויות. רבים תוהים האם ביתם מוכן למהפכה החכמה – ומה ההשלכות העיצוביות והטכנולוגיות של הטמעת מערכות בית חכם. כדי לעשות סדר בעניין, חילקנו את המוצרים החכמים לשלוש קבוצות – מהפשוט למסובך.

sonte.jpg

הווילון הדיגיטלי של חברת Sonte, בלחיצת כפתור הוא יכול להפוך לאטום לגמרי או לחזור להיות שקוף לחלוטין

bswitch.jpg

מערכת בית חכם אלחוטי BSwitch מתבססת על מפסק חכם שביכולתו לשלוט במגוון עצום של מכשירי חשמל ומערכות תקשורת

פשוט וגאוני

בסוף, זו השאלה הכי חשובה שעומדת בפני כל בעל בית או מעצב פנים: כמה זה מסובך? זה הפער שבין מוצרים שצריך בסך הכל לחבר לחשמל – לבין מוצרים שמחייבים אותנו להתחיל לפתוח קירות ולהתעסק עם תשתיות הבית.

בקצה הראשון של פתרונות הבית החכם אנחנו מוצאים מוצרים שלא דורשים הכנה מקדימה או התקנה מורכבת. חלקם הגדול דורש מאיתנו בסך הכל להוציא אותם מהאריזה ולהפעיל אותם. במקרה כזה, שיקול הדעת שלנו מבחינת העיצוב מתמקד בעיקר בבחירת הצבע והסגנון הנכונים של המוצר – ובבחירת מיקום שיסייע להם להיטמע בחדר ולא למשוך יותר מדי תשומת לב.

הווילון הדיגיטלי של חברת Sonte, למשל, יכול להתלבש על כל חלון קיים. מדובר במערכת מתוחכמת שנותנת לכם שליטה מלאה על כל משטח זכוכית: בלחיצת כפתור הוא יכול להפוך לאטום לגמרי או לחזור להיות שקוף לחלוטין. באמצעות אפליקציה פשוטה ניתן לבחור באיזה מצב בסיסי יהיה החלון – ומתי לשנות את התצוגה. לא דרושה שום הכנה מראש – ואת הווילון הדיגיטלי ניתן להתקין במהירות על כל חלון, ויטרינה או משטח זכוכית.

הרמקול החכם אפילו יותר פשוט להתקנה. כיום השוק מוצף בעשרות רמקולים מסוג זה – החל מהמוצרים הפופולריים של גוגל, אפל ואמזון ועד לחלופות זולות יותר. הרמקול החכם מהווה בעצם תחנת שליטה בבית החכם כולו – ומאפשר לתקשר עם כלל מערכות הבית באמצעות עוזרת דיגיטלית (כמו סירי של אפל או אלכסה של אמזון). כל אחת מהחברות הגדולות מציעה רמקולים חכמים במגוון רחב של צבעים וגדלים.

גוגל הוסיפו והשיקו גם תרמוסטט (וסת חום) חכם. המערכת החדשה של גוגל דורשת בסך הכל חיבור לחשמל – ומאפשרת לנהל את האקלים הביתי בצורה חכמה ואוטומטית. היתרון הגדול של התרמוסטט החדש מבית גוגל נמצא בחזית העיצובית – עם עיצוב פשוט יותר ואפשרות לבחור בין מספר צבעים שונים.

גם חברת סמיקום לקסיס מציעה מערכת בית חכם פשוטה להתקנה. מערכת בית חכם אלחוטי BSwitch מתבססת על מפסק חכם שביכולתו לשלוט במגוון עצום של מכשירי חשמל ומערכות תקשורת – בלי לבצע שום שינוי בתשתית הקיימת בבית. היתרון המרכזי של המערכת הוא העובדה שהיא לא דורשת קידוחים ייחודיים או התקנה של תשתיות חדשה לאורך הבית – בניגוד למערכות בית חכם חדשות.

"בעוד עשר שנים לא יהיו יותר מפסקים רגילים", מבטיח מנכ"ל סמיקום משה גוב ומסביר: "המפסק החכם שלנו מאפשר להפוך כל בית לבית חכם – תוך שעתיים בלבד. מדובר בפתרון מלא לכל מערכות הבית. מהבסיס, שזה דוד מים חכמים, תריסים ותאורה – ועד להשקיה, מערכות מיזוג, ושערים חשמליים".

את מערכת BSwitch ניתן להתקין בצורה פשוטה להפליא – והיא דורשת בסך הכל חשמלאי עם מברג. המערכת מסוגלת להתממשק עם כל העוזרות הדיגיטליות הקיימות כיום – ובראשן סירי של אפל, אלכסה של אמזון ו-Google Assistant.

אבל בית חכם זה לא רק גאדג'טים או מערכות חכמות של בינה מלאכותית. היום קיימת מודעות גבוהה לגישת העיצוב החכם – שיכולה גם היא לשפר את איכות חיי הדיירים. אחד הדגשים בעולם העיצוב החכם הוא שימוש ברהיטים שמנצלים בצורה נכונה את חלל החדר.

דוגמה טובה לכך היא שולחנות "טרנספורמרים" – שולחנות מתכווננים שיכולים לשנות את תצורתם בהתאם לצורך. בין אם מדובר בשולחן קפה שיכול להפוך לשולחן אוכל או בשולחן אוכל מתקפל – מדובר באמצעי מדהים שיכול לשפר את נראות הבית ולאפשר ניצול מיטבי של חלל החדר.

באותו עולם נמצאים גם פתרונות האחסון החכמים. למשל, שולחן מדף נפתח או פנלים תלויים שיכולים להסתיר טלוויזיה. חברות רבות מציעות היום מוצרים רבים על בסיס עקרון הריהוט הפונקציונלי. המוצרים הללו לוקחים את רעיון הספה-הנפתחת-למיטה ולוקחים אותו למקומות חדשים שהולמים את המאה ה-21: כיסאות אוכל שהם גם תאי אחסון, מתלה בגדים שהוא גם מנורה או הדום שהוא גם שולחן קפה. לא תמיד מעורבת כאן טכנולוגיה פורצת דרך – אבל מדובר בפתרונות מבריקים שמשתלבים היטב עם תפיסת הבית החכם.

ארונות ופתרונות אחסון (1).jpg

יחידות עבודה נפתחות של Resource מאפשרים הפרדה יעילה בין עבודה לבית

1280_6sqzRetClkc8 (1).jpg

שקע LEGRAND: שקעים מתוחכמים נסתרים של legrand  מתפצלים בלחיצת אצבע

מורכב זה לא בהכרח מסובך

מעבר לכל אותם פתרונות פשוטים להתקנה – ניתן למצוא גם שורה ארוכה של פתרונות מורכבים שאינם מסובכים יתר על המידה. קחו לדוגמה את מתג התאורה של Nanoleaf שמאפשר לשלוט בכל המתגים בבית באופן ריכוזי ונוח. הוא אומנם עשוי להיות מורכב יחסית להתקנה ולהצריך מעט התעסקות – אבל לא מחייב שיפוץ נרחב בבית או שינויי תשתית דרסטיים.

כמוהו גם שקע החשמל החדשני של Legrand, שנראה ממבט ראשון כמו שקע רגיל לגמרי – אבל בלחיצת כפתור הופך למפצל שקעים שימושי. גם השקע הזה יצריך השקעה של זמן ומשאבים (ובוודאי יחייב גם עבודה עם חשמלאי), אבל אפשר להרכיב אותו על גבי כל נקודת חשמל קיימת.

בהקשר הזה אפשר למנות גם מיטות קיר משולבות – מיטות שיכולות להפוך גם לעמדת עבודה או לפינת אוכל. פשוט זה לא – ומיטה כזאת מצריכה עבודת נגרות נרחבת – אבל זה גם לא מסובך מדי ולא מחייב הריסה של קירות או הקמה של קירות חדשים.

העתיד מגיע בלי חוטים

קבוצת המוצרים החכמים האחרונה שלפנינו היא המורכבת והמסובכת ביותר. מדובר במערכות הבית החכם הקוויות – מערכות שמתבססות על חיבורי חשמל ורשת קוויים, במקום על תקשורת WiFi אלחוטית. מערכות מסוג זה דורשות עבודת תשתית מקיפה – ולעיתים קרובות גם בנייה מחודשת של כלל מערכות החשמל והטלפון בבית.

מערכות קוויות מסוג זה הן בעלות ההשפעה הנרחבת ביותר על עיצוב ותכנון הבית, בין אם מדובר בבנייה של בית חכם מאפס – או הסבה של בית קיים לתצורה חכמה. כאן צריך לקחת בחשבון את התקנת התשתיות החדשות והעברת הכבלים – כמו גם את העובדה שתקשורת אלחוטית היא העתיד (אם לא ההווה) – ושבית חכם בתצורה קווית עשוי להפוך לבלתי רלוונטי תוך מספר שנים קצר.

בסופו של דבר, בשנים האחרונות הולכת ומתבררת המשוואה החדשה של עיצוב הבית: אם זה חכם זה כנראה גם פשוט. בשנת 2021 כבר לא צריך להתחיל לפתוח קירות כדי להתקין מערכות בית חכם. על כך יעידו גם נתוני סקר שנערך באתר מדרג, לפיו יותר מ-60 אחוזים מהטכנאים ממליצים על התקנת בית חכם אלחוטי.

הנוחות והעיצוב מקבלים היום עדיפות על הטכנולוגיה – שמצליחה למצוא פתרונות שמתאימים את עצמם לסגנון החיים שלנו, ולא להפך.

bottom of page