top of page
סוכת מטפסים כאלמנט להסתרה.jpg

מרפסת פורחת

שאלנו את ניסן נכון מחברת "הקו הירוק" מה צריך לקחת בחשבון כשמתכננים גינת גג או מרפסת פורחת, קבלו 5 טיפים מנצחים לתכנון גג או מרפסת מפנקת ופורחת במיוחד

Copy of Copy of 20191204_110539.jpg

אין ספק כי מגפת הקורונה לימדה אותנו רבות על חשיבות המרחב הביתי שלנו, עם דגש מיוחד על טיפוח ועיצוב המרפסת או הגג. "שנים רבות של עיצוב וביצוע מספר גדול של מרפסות וגגות, לימדו אותי מהם חמשת העקרונות שיביאו את מרפסת השמש/המרפסת/הגג, שהם למעשה 'חדר' בבית - למיצוי מקסימלי ואת הלקוחות שלי להרגשת סיפוק והנאה לאורך זמן", אומר ניסן נכון מחברת "הקו הירוק", המתמחה בתכנון, ליווי וביצוע גינות.


לדבריו, לפני תחילת התהליך ודאו שאתם מכירים היטב שני נושאים. הראשון הוא החסמים /חסרונות/מגבלות המקום, והשני הוא סדר העדיפויות הברור והכתוב שלכם. שתי נקודות אלו "ירחפו" מעל כל החלטה שתקבלו והן למעשה יקבעו בסופו של דבר מה כדאי לבצע ומה פחות. 
דוגמאות למגבלות השכיחות הן בראש ובראשונה השטח (ולא פחות, הפרופורציות שלו), הגובה, המיקום בארץ (ובכלל זה הקרבה לים), השכנים וכמובן מגבלות טכניות של גישה, עומס, אישורים ועוד. מגבלה נוספת היא התקציב כמובן. לאחר שהכרתם במגבלות וקבעתם סדר עדיפויות, הגיע הזמן לגשת לצד החיובי של העניין.

1. מקום וזמן
לכל מרפסת וגג ישנם כיווני נוף שראוי להסתיר וכאלו שמומלץ להשאיר "פתוחים". מקמו את האלמנטים השונים בהתאם לאותם כיוונים. בנוסף, שימו לב לכיוון שאליו פונה הגג. שמש דרומית או רוח מערבית הם בהחלט נושאים שיש להתחשב בהם. הפתרונות עשויים להיות מפרגולה, רשת צל, קיר מסתור סבכות ועוד, ועד אלמנטים צמחיים בדמות קירות ירוקים או שמשיות ענק העשויות מעצי נוי או פרי. אם קיים מרחב מספק, העדיפו פתרון צמחי בצורת סוכת יסמין או עצי פרי על פני פתרון דומם. אם המגבלה לא פתירה או מחוץ למגבלות התקציב, נדרש ארגון מחדש. במקביל, לכל פינה במרחב ישנן את השעות הנעימות יותר ואת אלו שפחות. מפו את האזורים לפי הקריטריונים הללו ובכך תוודאו מיצוי מקסימלי של המרחב.


2. פרופורציות וניצול מקום
חשוב שתכירו את הגודל הפיזי של כל פריט שבחרתם ע"מ לוודא שהוא מתאים למקום. צמחיה היא חשובה כמובן, ומייצרת אווירה ואף אקלים, אבל אם המקום מוגבל כדאי אולי להשתמש באלמנטים של גדרות עם מטפסים, קירות ירוקים, סבכות ועוד. באותו עניין - נפח הכדים חייב להתאים לצמחיה שעתידה להישתל וחייב להיות יחס אסתטי הולם בין המכל לבין מה שנשתל בתוכו. העדיפו, אם ניתן כלכלית, לבנות מתחמי שתילה (אדניות גדולות מחופות בעץ, אלומיניום, דק סינתטי, מתכת או טיח צבעוני) כיוון שניתן להתאים אותם למקום באופן מדויק.
וישנו כמובן ריהוט מפנק, בין אם שולחן, פינת ישיבה או ערסל. בדקו את המידות לפני ההזמנה. ככלל, יש להעדיף שולחנות מתקפלים ופינות ישיבה קומפקטיות.

‏‏Copy of Copy of DSC_0052 - עותק.jpg
Copy of באנר 2.jpg
Copy of באנר 1.jpg
ככל שהמטבח יתרחק עליו להיות מאובזר יותר
_תמונה מ-הקו הירוק ניסן נכון.jpg

3.מטבח חוץ ושאר פינוקים

ניתן לשלב במרחב שלל אטרקציות, כגון ג'קוזי, שולחן טניס או אפילו בריכה קטנה. ניקח את מטבח החוץ כדוגמה: אין ספק שפינת מנגל / מטבח חוץ משדרגים את הגג, והשאלה הראשונה שיש לשאול את עצמכם היא מה מידת השימוש שתעשו בו ובהתאם לכך להקצות להם מקום ותקציב. יש עולם שלם של אפשרויות - ממנגל מובנה על גבי עגלה ועד למטבח מאובזר בהתאמה אישית. מעבר לעניין התקציבי, ישנם שני עקרונות חשובים. הראשון הוא שככל שמטבח החוץ מרוחק יותר מהמטבח הראשי של הבית, עליו להיות מאובזר ורחב יותר. עקרון שני מתייחס לכיוון שאילו פונה המטבח. קחו בחשבון שבר-בי-קיו הוא בד"כ אירוע חברתי ולכן דאגו למקם את המטבח כך שיפנה אל מרכז המתחם. בנוסף, אדנית עם יסמין ריחני משולב בצמחי תבלין ינעימו לכם את הזמן ויהיו מועילים.


4. הריצוף ומה שסביבו

לכאורה נושא הריצוף הוא עניין אסתטי ולא מהותי, אך כשמדובר במרחב החיצוני, המשמעות שלו גדולה. ראשית, העמידות של ריצוף חוץ לא דומה לזו של ריצוף הפנים (מים, שמש, מלח מבריכה, שאריות דשן ואדמה ממתחמי השתילה, שמן מפינת המנגל וכו' הם רק חלק מהאתגרים). שנית, החלל החיצוני מרובה בתשתיות (השקיה, ניקוז, תאורה, גז, סאונד וכו') ובדרך כלל המיקומים הראשוניים של כל אחד מהן (ה"הכנות", כפי שקוראים להם הקבלנים) לא רלוונטיים לרצונות שלכם ולא יתמכו ברעיון שתרצו. לכן, אם אתם בשלב הסופי של הבניה מומלץ לתכנן את הגג באופן סופי ומדוקדק ע"מ שכל תשתית תונח במקום הנכון או לחילופין מומלץ לשקול רצפת דק. החלל שמתחת לדק מאפשר ניוד תשתיות מאזור לאזור בצורה אסתטית. אם כבר קיים ריצוף וההכנות אינן מתאימות, אפשר לייצר רצפה צפה בצורת דק דשא סינתטי וכד', או לשלב אלמנטים שיעזרו לנו לגשר על המיקומים השונים (ספסל, אדנית בנויה עם תחתית כפולה, גדר, בר וכו').
 

5.פרקטיקה

ללא קשר לסגנון האהוב עליכם, חשוב מאוד שהדברים יהיו פרקטיים וקלים לתחזוקה ככל שניתן. הדבר נכון לחומרים אותם תבחרו לאופן ההתקנה ולגישה לנקודות תשתית בעתיד. חלק לא מבוטל מהפרקטיקה תלוי כמובן באיכות העבודה אבל לא מעט תלוי בבחירות שלכם. בנוסף, הקפידו לדרוש צמחיה שרמת האחזקה שלה לא תהיה גבוהה. העדיפו צמחיה מטפסת על צמחיה שיחית. לכן, אם ישנם אלמנטים שלא "מסתדרים" עם המגבלות (אזור שמשי, קטן, רחוק וכד'), כדאי מראש לשקול חלופות אחרות.


באתר the-green-line.co.il ניתן למצוא מידע רב נוסף.

bottom of page