.jpg)
מטבחי זיו / הבית של אידה רייצל הלפרין / צילום אודי גורן
כל צבעי המטבח
עכשיו זה כבר ברור: שנת הקורונה שינתה את כל מה שחשבנו על עיצוב פנים, וגם חובבי וחובבות המינימליזם שבינינו כבר הפנימו שצבע יכול במידה רבה להשפיע לא רק על הנראות אלא גם על האופן בו אנחנו ובני המשפחה מתנהלים בחללים, גם בזה החשוב ביותר בבית - המטבח, שהפך ב- 2021 לצבעוני ועליז מאי פעם
.jpg)
באדיבות MODY / עיצוב מיכל סמץ / צילום קרין רבנה
.jpg)
באדיבות MODY / עיצוב פנים ניקול ויינברג, בשיתוף חגית קיידר / צילום ערן טיירי
"נראה שגם הקהל הישראלי, שנחשב ברובו לקונסרבטיבי בטעם, שבע מהלבן ומוכן להיפתח לצבעוניות דינמית ונועזת בהרבה מבעבר", מסביר גיא נתן, סמנכ"ל השיווק של רשת מטבחי זיו. "אלה שמאסו בגווני השמנת או הלבן השבור, ומכניסים מידה הגונה של צבע כבר לא נחשבים לחריגים בנוף או כאלה שמוכנים להעז, נהפוך הוא: הם הקונצנזוס! הם מעיזים יותר ויוצאים מאזור הנוחות. הם פורצים גבולות של הצבעוניות המוכרת ומכניסים לבית משב רוח קליל ומרענן. לרוב לא מדובר במטבחים שצבועים בצבע אחיד אלא בשילובים מדויקים בין צבע, אלמנטים בהירים, אלמנטים מתכתיים ונגיעות של עץ טבעי שמאזנים בצורה נפלאה את התמהיל ומחמיאים מאוד לגוונים עזים כמו ירוק מעושן, צהוב פסטל, ורוד פודרה ועוד
נראה שהמהפך לא התרחב בבת אחת והוא הדרגתי: מעצבים ואדריכלים רבים מעידים על כך שבשנים האחרונות התגברה הזיקה לגוונים פסטליים אך בזו האחרונה ניכרת גם נטייה לצבעוניות עזה ודרמטית הרבה יותר, מה שהופך את המטבח למחולל אווירה.
.jpg)
באדיבות למינם ישראל / צילום יח"צ
גבירותי וגבירותי, מהפך! אם יש משהו טוב שקרה במהלך שנת הקורונה המאתגרת הוא שגם אלה שנשבעו שבחיים לא ילבשו או יכניסו לבתים שלהן גוונים נועזים יותר מלבן, אפור ובז' ואפור, השתכנעו שבכוחם של צבעים עזים ונועזים יותר לצבוע את החיים בגוונים הרבה יותר בהירים ומשמחים. זה נכון לגבי הגרדרובה ונכון לגבי הבתים שלנו, גם במטבח שנחשב לציר הכי חשוב ומרכזי בהוויה המשפחתית של ימנו.
אז נכון, המטבח זוכה בשנה וחצי האחרונות בין כה וכה ליחסי ציבור מצוינים אבל כעת, בקיץ 2021, נראה שהולכת ורווחת מגמה ששווה לדבר עליה - המטבחים שלנו הולכים להיות מאוד, אבל מאוד צבעוניים. בקולקציות החדשות ניכרות אינטרפרטציות עתירות גוונים שישנו את התדמית הנקייה והמאופקת של המטבח ויהפכו אותו לדינמי, אמנותי ושיקי מתמיד. לא מדובר על תוספת של מכונת קפה בוורוד פוקסיה או מחבת עם ידית בגוון ירוק בקבוק - מדובר בחזיתות עצמן שמשפיעות באופן גורף על החלל הציבורי כולו ובלתי אפשרי להתעלם מהן.
.jpg)
מעצבים ואדריכלים רבים מעידים על כך שבשנים האחרונות התגברה הזיקה לגוונים פסטליים אך בזו האחרונה ניכרת גם נטייה לצבעוניות עזה ודרמטית הרבה יותר, מה שהופך את המטבח למחולל אווירה


באדיבות למינם ישראל / עיצוב יעל זאדה / צילום זאדה
.jpg)
באדיבות למינם ישראל / צילום יח"צ
ירוק מסמל את החיבור לטבע, שפע וצמחיה והוא נפלא בפרט במטבחים מהם נשקף נוף ירוק, כך ניתן ליצור מערכת קשרים אמיתית בין חוץ ופנים

לדברי איל שימן, מנכ"ל למינם-ישראל, ככלל, בתקופה האחרונה את ה-LESS IS MORE , מגמה שדוגלת במינימליזם ובצבעוניות מונוטונית ומונוכרומטית מחליף טרנד ה-LESS IS BORE שדוחק את החד-גוניות הצידה ומקדם בברכה חללים צבעוניים ומלאי חיים: "צבע הוא תדר, גל של אנרגיה ויש בכוחו להשפיע על הנפש של כל אחת ואחד מאיתנו - לחיוב או לשלילה. לכן המינונים והאיזונים הם קריטיים, בטח בחלל שאנחנו מבלים בו לא מעט שעות, כמו המטבח. מעצבים רבים מעדיפים מטבחים צבעוניים ומלאי חיות, והמותג האיטלקי למינם יוצא בהמשך לכך עם קולקציות חדשות ומלאות שיק וצבע".
לדברי מעצבת הפנים קרן גנס "הרציונל הוא לבחור בפלטת צבעים שכוללת גוונים שלא סותרים אחד את השני או יוצרים עומס ויזואלי, לכן למסות ולגוונים המדויקים יש חשיבות רבה, כך למשל, אם בחרתם באדום, שנחשב כחם ומעורר תאבון, חשוב לבחור בגוון חי ומעורר ולא בגוון אדום אטום וחיוור. בהרבה תרבויות אדום נקשר לרגשות של תאבון ותשוקה אך גם כמקור אש שיכולה לצאת משליטה - שימוש עודף באדום יכול בקלות לעורר אי נוחות, אגרסיות ואפילו כעסים כך שלמינון שלו יש משמעות". היא מסבירה.
בדומה לאופנה, הצהוב על גווני השונים, הפך לצבע פופולרי גם במטבחים. הוא דינמי ונוכח, לכן אם משתמשים בו, מומלץ לבחור בטונים בהירים ולצבוע את קירות המטבח בגוון קרוב יחסית לזה של החזיתות, כך ייווצר איזון. לדברי גנס, הצהוב נתפס כצבע מגרה, מעורר ומשמח עם שפע של נוכחות ובפנג שואי הוא נחשב ככזה שבכוחו לעורר שיחה ואינטלקט, לכן במינונים הנכונים הוא בהחלט מומלץ באזור בו בני המשפחה נפגשים, משוחחים, עובדים ומכינים שיעורים".
.jpg)
עיצוב פנים קרן גנס / צילום אסף פינצ'וק
.jpg)
באדיבות חברת למינם משטחים / עיצוב פנים נטלי גנון / צילום מאור מושאל
גוונים של ירוק יכולים גם הם לעשות טוב למטבח שלכם - הם חיים ומרעננים, אך מומלץ לבחור בטונים רכים יותר כמו ירוק פיסטוק שנחשב ל-IT COLOR של השנים האחרונות: "ירוק מסמל את החיבור לטבע, שפע וצמחיה והוא נפלא בפרט במטבחים מהם נשקף נוף ירוק, כך ניתן ליצור מערכת קשרים אמיתית בין חוץ ופנים".
גנס מונה גם את הכחול כצבע מומלץ למטבח מכיוון שהוא משדר תחושת ניקיון אוורירית: "ככזה, מומלץ לבחור בגוונים הבהירים יותר שיעצימו את המגמה" היא מסבירה. "אחד הטרנדים הבולטים הם מטבחים בגווני תכלת שמזכירים קצת את הצבעוניות של הסיקסטיז. הכחול והתכלת בפרט מרגיעים ומפיגים מתחים, עם זאת, שימוש מופרז בכחול במטבח יכול לייצר תחושת עגמומיות. חשוב לקחת בחשבון שלא מדובר בגוון מעורר תיאבון כך שהחוכמה היא ליצור בעזרתו הדגשים ולא להשתמש בו כצבע ששולט במטבח כולו".
נתן מוסיף כי מכיוון שבהרבה מהדירות והבתים המודרניים המטבח ממוקם ממש בסמוך לכניסה חשוב לבחור בצבעוניות מאוזנת, כזאת שיהיה נעים לפגוש בה גם בפעם ה-100 . "את הגוונים חשוב להתאים לצבעוניות של המעטפת - בפרט לגוון הרצפה. מומלץ בחום להגדיר מיהו השחקן הראשי ומי המשני כך שאם חשקה נפשכן ברהיט מטבח דרמטי וססגוני במיוחד, יתכן מאוד שכדאי לבחור ברקע בהיר חולק לגמרי".

מטבחי זיו / עיצוב מזי מיכאל / צילום שי אפשטיין
%20(7).jpg)
באדיבות MODY / עיצוב ריקי אלעזר, נעשה בשיתוף המעצבת מיכל לפיד / צילום אבי לוי