אדריכל בועז שניר, צילום רן ארדה (2).jpg
אדריכלות: אדריכל בועז שניר / צילום: רן ארדה

יחיד ומיוחד

סצנת האדריכלות ועיצוב הפנים המקומית מוכיחה פעם אחר פעם שישראל הקטנה נמצאת במגרש של הגדולים. העוסקים במלאכה עושים לילות כימים על מנת לספק ללקוחותיהם מרחבי מגורים חווייתיים ויוצאי דופן, כאלה המותאמים במדויק לצרכיהם, מידותיהם וטעמם של כל אחת ואחד מבני הבית. בתוך שצף העשייה, עצרנו כמה מהם ושאלנו על חללים אהובים וזכורים במיוחד
אדריכלות: אדריכל בועז שניר / צילום: רן ארדה

"תכננתי גשר מעבר מרחף עם מדרכי אבן טבעית שמתחתיו בריכת דגים ונוי, כך שאלה העוברים דרכו זוכים לחוויה יוצאת דופן ונהנים ממשמע פכפוך המים".

כידוע, הבתים הפרטיים בישראל ממשיכים לשבור שיאים מבחינת גודל והשקעה. אחד מהם הוא זה שתכנן האדריכל בועז שניר עבור איש עסקים ומשפחתו באחת מערי המרכז. "מבחינה צורנית הבית תוכנן כקוביות שמשתלבות זו בזו, כך נוצרים מפגשים מעניינים בפרגולות שעוטפות את המבנה", מסביר שניר. "בקשתם של בני הזוג היתה לייצר בית מודרני, נקי ויוקרתי שישולבו בה גם קצת מאפיינים וזיכרונות מהבית. לטובת העניין בחרנו ברצפת שיש אלסקה לבנה שלוטשה לכדי משטח אחיד והמשכי. על מנת להכניס את החוץ פנימה יצרנו פתחים גדולים מאוד מרצפה עד תקרה, כולל ויטרינה הנישאת לגובה של כ-4.5 מטר בחלל הסלון, המשקיפה לאזור בריכת האינפינטי שמייצרת תחושת אינסוף ומתחברת למפל שמימיו נשפכים מטה לקומת המרתף, בו תכננו ויטרינות גדולות וחצרות מונמכות כך שהוא מוצף באוויר ואור טבעיים וכלל אינו מרגיש כמרתף. בכניסה לבית יצרתי ציר המחלק את הקומה לשני חלקים. תכננתי גשר מעבר מרחף עם מדרכי אבן טבעית שמתחתיו בריכת דגים ונוי, כך שאלה העוברים דרכו זוכים לחוויה יוצאת דופן ונהנים ממשמע פכפוך המים. מבעד לוויטרינה בסופו של הציר נגלים מפל המים של בריכת השחייה ועץ בוגר ומרשים. בנוסף נגלה בו גם פתח ברצפה שמייצר חלל כפול וממנו ניתן להשקיף למרתף, כך מתהדק הקשר בין שתי הקומות".

אדר' ינון בן דוד, סטודיו סקוריה, פתחים ש
אדריכלות ועיצוב פנים: ינון בן דוד, סטודיו סקוריה / פתחים של כוכב אלומיניום / צילום: שי אפשטיין

"הבית כולו, וכך גם פינה זו, תוכנן ועוצב על טהרת חומרים טבעיים וגולמיים. כך למשל דוגמת קיר הבטון החשוף וקורות הפלדה שמעגנות ומגדירות את פינת האוכל תחת החלל הכפול".

אדר' ינון בן-דוד, מבעלי סטודיו סקוריה המתמחה באדריכלות ועיצוב פנים, בחר באזור המטבח ופינת האוכל בבית שבנייתו הסתיימה ממש לאחרונה בקיבוץ שניר שבצפון: "הבית תוכנן עבור משפחה והחלל הזה, המשמש כמרכז הבית, מתאפיין במימוש מערכת יחסים אופטימלית וכמעט בלתי אמצעית בין חוץ לפנים", הוא מסביר. "הבית כולו, וכך גם פינה זו, תוכנן ועוצב על טהרת חומרים טבעיים וגולמיים. כך למשל דוגמת קיר הבטון החשוף וקורות הפלדה שמעגנות ומגדירות את פינת האוכל תחת החלל הכפול. על מנת להעצים את הקשר בין שתי הזירות ולהכניס את החוץ פנימה עד כמה שניתן, בחרנו במערכות אלומיניום עם פרופיל מינימלי ודק מבית כוכב אלומיניום. כך גם החלון הקבוע שבחלקו העליון של החלל הכפול. הפינה ממוקמת בכיוון מזרח כך שאת הקפה הראשון של הבוקר נהנים בני המשפחה לשתות לאורן של קרני השמש המלטפות. מבעד לחלון הוויטרינה, שאורכו כ-6 מ', ממתינה להם פינת אוכל חיצונית, חופפת לזו הפנימית, תחת פרגולת עץ. הקירבה לאזור המטבח מקלה מאוד על ההתנהלות בעת אירוח ומעצימה את חווית המגורים".

תכנון פרי הדר, ריהוט אליתה ליוינג, צילום
תכנון: פרי הדר / ריהוט: אליתה ליוינג / צילום: עודד סמדר

"בחרתי עבורם בפלטת גוונים אחידה על מנת לייצר הרמוניה וקשר בלתי אמצעי בין הפונקציות השונות בחללים. הקפדתי לשלב בין חומרים חמים, קרים וטבעיים שמייצרים רכות ומוסיפים שפע של אופי ועניין".

עבור מעצבת הפנים פרי הדר, הדירה החדשה, אותה תכננה עבור זוג עולים מדרום אפריקה, היא דוגמה חיה לשילוב אופטימלי בין עיצוב לפונקציה בכפיפה אחת. "בני הזוג ביקשו מרחב מגורים שמשדר יוקרה ומשלב בתוכו זכוכיות והרבה שיש. הם הביאו עמם  אקססוריז רבים וביקשו מהדר לתכנן עבורם מקום של כבוד בעיצוב החדש. מטרתי היתה לשחזר עבורם את חווית מגורים של בית פרטי ומרווח, דומה לזה בו גרו עד לא מזמן, גם בדירה החדשה. לשם כך תכננה עבורם חלל ציבורי רחב ידיים בו פרטי ריהוט מפנקים שרבים מהם נרכשו באליתה ליוינג ומשדרים יוקרה ואלגנטיות. זאת ועוד, בחרתי עבורם בפלטת גוונים אחידה על מנת לייצר הרמוניה וקשר בלתי אמצעי בין הפונקציות השונות בחללים. הקפדתי לשלב בין חומרים חמים, קרים וטבעיים שמייצרים רכות ומוסיפים שפע של אופי ועניין. בסלון לדוגמה שילבתי מערכת ישיבה מרופדת עור NABUK איכותי. בחלקים מסוימים אף הוטבעה על גבו טקסטורת DIAMOND שמקנה לה מראה עשיר ותלת ממדי. לצד הספה שילבתי צמד כורסאות מרופדות עור עשיר וטקסטורלי בגוון התואם את סקלת הצבעים הנעימה בחלל. רגלי מתכת הטיטניום מקנות להן מראה קליל, אלגנטי ומרחף. את המראה היוקרתי העצמתי על ידי שילוב מערכת קיר שתוכננה ועוצבה במיוחד על פי נתוני החלל ושולבה כחלק מקיר הטלוויזיה. המערכת, שרופדה עור בגוון אפור בהיר טומנת בחובה יחידת מדפים. כל אלה הופכים את החלל הציבורי בדירה זאת לאחד האהובים והזכורים עלי בעת הזו".

מעצבת הפנים פזית וינר גרינולד בחרה בחלל מטבח מרשים במיוחד בליבו של פנטהאוז אותו תכננה ברמת גן: "את בעלי הדירה ליוויתי עוד מהשלב בו הדירה היתה "על הנייר" ועד לשילוב הדיטיילים שבחרנו, קטנים כגדולים, בסמוך למעבר. הם בחרו שלא להעביר עמם דבר מדירתם הקודמת כך שכל פרט נבחר בקפידה. כך יצרנו עבורם חוויית מגורים מגובשת ועוצמתית", היא מסבירה.

"המטבח מתאפיין בקווים נקיים. הוא שם את הפונקציונלית במרכז ומתעדף אותה על פני אובר קישוטיות", מסבירה וינר גרינולד. "לשיטתי, עיצוב מינימליסטי נכון הוא תוצר של קומפוזיציה מאוזנת. שילוב מדויק של מסות, נפחים, צורות וחומרים, שמתקיימים בהרמוניה ומצליחים ליצור אווירה מכילה, מזמינה ומתוחכמת. הצבעוניות ברובה היא מונוכרומטיות, הרמונית ושקטה. בנוסף, יצרתי הדגשי צבע כדוגמת כיסאות האוכל בגוון חמרה ויצירת האמנות במרכזה דמות נשית מסתורית, הניצבת על רקע כהה ומוסיפה אופי לחלל. הבחירה המידתית בפריטים מאוד ספציפיים היא שמאפשרת להכל להקשר להכל ובאופן שמצליח לייצר דרמה ועניין במידה הנכונה. האלמנטים בולטים והופכים לדומיננטי אל מול הרקע השקט והבהיר. הם מתקיימים יחד, ובנפרד, כאייטמים חשובים שנותנים המון כוח ועוצמה. החלל הזה מייצג עבורי שימוש נכון בנדבכים חשובים בתכנון החלל המודרני- הוא עקבי, שומר על אופי מגובש והדיטיילים הם אלה שמוסיפים עניין ותחכום. בנוסף, הוא משלב פתרונות אחסון שנטמעים בצבעוניות המעטפת וכמעט ואינם נראים, מה שמאפשר לנו לשמור על המראה המינימליסטי והנקי".

עיצוב פזית וינר-גרינוולד - צלם שי גיל (3
עיצוב פנים: פזית וינר-גרינוולד / צילום: שי גיל

"המטבח מתאפיין בקווים נקיים. הוא שם את הפונקציונלית במרכז ומתעדף אותה על פני אובר קישוטיות", מסבירה וינר-גרינולד.

האדריכלית מרינה רכטר רובינשטיין / צילום: יח"צ

במהלך שנת הקורונה גילתה האדריכלית מרינה רכטר רובינשטיין את חדר העבודה שבביתה מחדש. רכטר-רובינשטיין, בעלת המשרד ReMa אדריכלים, מזמינה אותנו אל חדר העבודה הביתי, ממנו יציאה לרחבת גינה אינטימית ומזמינה. "כמו רבים, במהלך שנת הקורונה עבדתי בעיקר מהבית ולשמחתי, גיליתי מחדש את חדר העבודה הנפלא הזה. מיקומו, והעובדה שהוא נהנה מקשר כמעט בלתי אמצעי עם הגינה הירוקה והמלבלבת, גרמו לי להתאהב בו מחדש".

"גם עכשיו, כשכבר חזרנו לשגרה מלאה, אני אוהבת לבלות בחלל הזה חלק נכבד מזמני - לשרטט, ליצור ולשתות קפה בניחותא בגינה", היא מוסיפה. "אני עובדת, יוצרת ועדיין מרגישה בצימר לכל דבר. לשמחתי, השכלתי לתכנן אותו בזמנו בממדים מדויקים ונכונים שמאפשרים לו להתקיים כאזור מואר ומרווח. גם תכנית מערך הריהוט תורמת לכך וגם סכמת הצבעים שמאפשרת לי להישאר מרוכזת ופרודוקטיביות בכל רגע נתון. אני מוצאת את עצמי לא פעם נכנסת שם ל-MOOD מדיטטיבי, מתרכזת ונהנית מזמן איכות עם עצמי. יש בחלל הזה מחד משהו מינימליסטי וקליל. התצפית לגינה תורמת גם היא המון והופכת את כל החוויה לפסטורלית". 

תכנון ועיצוב מיכל מטלון, ריהוט אליתה ליו
תכנון ועיצוב: מיכל מטלון / ריהוט: אליתה ליוינג / צילום: אורית ארנון

"בתכנון החלל הציבורי חשוב היה לנו ליצור קשר עין בלתי אמצעי עם הגינה והנוף. לשם כך תכננתי ויטרינה גדולה בעלת פרופילים אלגנטיים ומינימליסטים שיוצרת חציצה אוורירית וכמעט בלתי נראית בין שתי הזירות- החוץ והפנים.

מעצבת הפנים מיכל מטלון בחרה בחלל הציבורי בבית עץ סקנדינבי שתכננה באחת המושבות הפסטורליות בצפון: "בני הזוג הגיעו אלי עם חשיבה על בית בן שתי קומות על מנת שיכלול את כלל הפונקציות שחלמו עליהם. יחד עם זאת, כאשר המגרש מספיק גדול, ההעדפה היא לנסות לייצר פתרון של מפלס אחד שחוסך מדרגות מיותרות ומייצר חלל גדול שנותן פתרון לכל יושבי הבית וכך עשינו", היא מסבירה. "בתכנון החלל הציבורי חשוב היה לנו ליצור קשר עין בלתי אמצעי עם הגינה והנוף. לשם כך תכננתי ויטרינה גדולה בעלת פרופילים אלגנטיים ומינימליסטים שיוצרת חציצה אוורירית וכמעט בלתי נראית בין שתי הזירות- החוץ והפנים. כפועל יוצא ההעמדה של הסלון, המטבח ופינת האוכל היתה חייבת להיפרס כך שכל הפונקציות ייהנו מהנוף של הבריכה המרגיע. את מרבית הרהיטים המפנקים והמזמינים בסלון, אשר מצדו האחד פונה לבריכה ומהאחר פונה לקמין גז רחב ידיים, בחרנו באליתה ליוינג. הספות עמוקות ומפנקות בגווני אפור וירוק, ולצד הקמין כורסת נדנדה מינימליסטית עשויה עור וברזל ומתחת שטיח המאגד את כל הפריטים יחדיו. את קיר הטלוויזיה עיבינו מאוד ויצרנו מעין "קובייה" דקורטיבית ופונקציונלית שמחד מסתירה מערכות רבות ואחסון ואידך משמשת להפרדה בין הסלון לבין המעבר המוצנע ליחידת ההורים. הפסנתר, מהפריטים היחידים שהלקוחות הביאו איתם מהבית הקודם, קיבל מקום של כבוד בנישה המרכזית בסלון. מעליו מדף ברזל מדוקק ולבן במראה מינימלי".

האדריכל איל בר, בעלי המשרד 'איל בר אדריכלים' בחלל הציבורי בבית, באחד הקיבוצים שבאזור המרכז שעל אף שאינו גדול מאוד מבחינת שטח הוא מרגיש פתוח, מרווח ומואר ביותר הודות לתכנון נכון ומדויק של הפתחים שמכניסים את החוץ פנימה ומכפילים למעשה את מרחב המחיה של בני המשפחה. "הבית תוכנן בסגנון מודרני חם, עם נגיעות של חומרים כמו עץ ואלמנטים השאולים מהסגנון התעשייתי כדוגמת תעלות המיזוג החשופות", הוא מסביר. "איזון נכון בין מסות, נפחים וממדים אפשר להרחיב את מעטפת המגורים ולייצר תחושה של חלל רחב ידיים. כך למשל תכנון חלל כפול באזור הכניסה הממוקמת בסמוך לחלל הציבורי. דלת הכניסה והחלון שמעל משמשים כאלמנט אדריכלי מרשים, מציפים את האזור כולו באור טבעי ותורמים מאוד ביצירת תחושה אוורירית. בתוך כך בחרנו להשתמש במערכות אלומיניום מבית כוכב אלומיניום שאפשרו לנו להכניס את הירוק פנימה ולהכפיל את שטח המחיה. הגינה הופכת רעיונית לחלק בלתי נפרד מהפנים והפתחים הללו מאפשרים לנו שפע של מבטים לעברה. בפתח הפינתי שבמטבח שילבנו קונסטרוקציית פלדה שאפשרה לנו לשלב חלון שמרחיב משמעותית את שדה הראיה כלפי חוץ ובמקביל מגדיר בצורה טובה את החלל. בתוך כך, עבור הרצפה בחרתי להשתמש בשדות בטון מוחלק שממשיכים באופן רציף כלפי חוץ כך שהריצוף אינו נעצר בוויטרינה, דבר שתורם אף הוא ליצירת תחושת מרחב מאוזנת והמשכית".

אדר' איל בר, מערכות אלומיניום של כוכב אל
אדריכלות: אדר' איל בר / מערכות אלומיניום של כוכב אלומיניום / צילום: דודו אזולאי

"הבית תוכנן בסגנון מודרני חם, עם נגיעות של חומרים כמו עץ ואלמנטים השאולים מהסגנון התעשייתי כדוגמת תעלות המיזוג החשופות"

הנדסאית האדריכלות ועיצוב הפנים נטלי קרנט מזמינה אותנו למטבח אותו תכננה בדירה לא גדולה במיוחד, שהודות לתכנון אינטליגנטי ומושכל מרגישה כווילה לכל דבר: "שטח הדירה הוא כ-70 מ"ר. על מנת למקסם את המטראז' ולייצר חללים כמה שיותר פתוחים ואווריריים שיניתי את המיקום של חלק מהפונקציות ובחלל הציבורי יצרתי OPEN SPEACE גדול ומואר", היא מסבירה. "אחד האתגרים המרכזיים בשיפוץ היה ריבוי נקודות הצנרת ואת חלקן אי אפשר היה להעתיק, לכן היינו צריכים למצוא פתרונות יצירתיים כדי להסוות אותן. בשיתוף פעולה עם רשת מטבחי זיו, האמונה על ייצור המטבח, יצרנו דלתות דמה המשתלבות כחלק אינטגרלי מחזית המטבח, מבעדן מסתתרת הצנרת".

"פיצ'ר שתורם מאוד לתחושת המרחב הוא קיר המראות שמכפיל למעשה את החלל", מוסיפה קרנט. "לשמחתי, הלקוח ביקש למצוא חומר שונה ומעניין לחפות איתו את הקיר ולשם כך בחרתי במראות בצורת מעוינים עם פאזות שמתעתעות את העין ויוצרות מייצג מרשים על הקיר. התאורה הרבה ששילבתי בחלל תורמת גם היא ליצירת תחושת המרחב והיא נשקפת גם דרך חזיתות המטבח הבהירות מה שמייצר רפלקציה של האור. בנוסף, בחרתי לעבוד עם אריחי קרמיקה גדולים במיוחד (90/90 ס"מ) שמסייעים מאוד ליצור מראה הרמוני והמשכי. השיש השחור והדרמטי משמש כקונטרסט לחזיתות הבהירות, כך גם שילחן האוכל בגימור העץ ואלמנטים בצבעוניות של זהב וחרדל ששילבתי, כדוגמת כיסאות האוכל למשל".

באדיבות מטבחי זיו / עיצוב פנים: נטלי קרנט / צילום: סוזי לוינסון

"לשמחתי, הלקוח ביקש למצוא חומר שונה ומעניין לחפות איתו את הקיר ולשם כך בחרתי במראות בצורת מעוינים עם פאזות שמתעתעות את העין ויוצרות מייצג מרשים על הקיר".