top of page
אדריכל ינון בן דוד, צלם שי אפשטיין ( כפר גלעדי20) (3).jpg
ביתי אל מול גולן

במרחק של כשעה וחצי-שעתיים מהמרכז, מגיעים אל רמת הגולן הנדמית לעתים כארץ אחרת. בשל הטופוגרפיה המיוחדת, בינות ההרים והנחלים, גם האדריכלות באזור שונה מזו שבמרכז הארץ, ולכן הדגשים בה שונים ומיוחדים. האדריכל ינון בן דוד מספר כיצד נראים הבתים בצפון ומדוע חשוב לתת במה לטבע ולאדמה

תכנון: אדריכל ינון בן דוד // צילום: שי אפשטיין

"הסלעים, ההרים והנוף המהפנט ילוו אותנו לאורך כל התכנון, לעיתים נצטרך לחצוב בתוך ההר ולמצוא פתרונות יצירתיים לחלונות ולכניסות אוויר"

צלם שי אפשטיין, אדריכל ינון בן דוד, מושב נטור בגולן (11).jpg

עוד מוסיף בן דוד כי "האופציה להכניס ולטשטש את המעברים בין החוץ לפנים מתעצמת וגדלה בבתים בצפון, ויעשו בעזרת מפתחים גדולים אל הנוף, חלונות שיפנו לשקיעות ולזריחות. ניתן יהיה לראות לפעמים קריצה לסגנון ערבי בסגנון של חלונות בצורת קשת".  

חיפויי חוץ הם חלק חשוב בעבודה בבתים בצפון הארץ, כיוון שיש ערך להשתלבות שלהם בנוף ובטופוגרפיה. חיפוי חוץ בכוחו להקפיץ את מראה הבית ולשלב אותו בנוף הנתון של הסביבה בו הוא בנוי. "בייחוד לאור מזג האוויר הבעייתי בארץ שלנו, חשוב לבחון גם את הצד הפרקטי של חיפוי החוץ, כדי שיתאים לשנים רבות ולא יראה מיושן אחרי שנים מעטות. בנוסף, השימוש בחומרים טבעיים מאוד בולט בבתים אלו - הרבה עץ, רעפים, אבן טבעית וקורות חשופות בתוך הבית, כל אלו מביאים אותי לחיפוש תמידי אודות חומרים חדשים לבניה ושימושים שונים ומגוונים בחומרים קיימים." מסביר בן דוד.

בבתים בצפון הארץ אלמנט הנוף הוא מרכזי, הנוף הוא מובנה ומגיע "בילד אין" עם המגרש, והמשאבים הטבעיים - כמו נוף לכנרת לעמקים או להרי הגולן - צריכים לבוא בחשבון ובתכנון המתחשב בהם ובתנאי השטח.

האדריכל ינון בן דוד מסביר כי "הטופוגרפיה של השטח גם היא משפיעה מאוד על התכנון בבתים בצפון, הסלעים, ההרים והנוף המהפנט ילוו אותנו לאורך כל התכנון, לעיתים נצטרך לחצוב בתוך ההר ולמצוא פתרונות יצירתיים לחלונות ולכניסות אוויר. בשל עלות הקרקע הזולה יחסית והמרחבים העצומים, משקים וחוות בגודל 5 דונמים הם לא נדירים בנוף, כך שהבתים ייבנו על קומה אחת גדולה או במפלסים, אם מדובר על בתים על שיפועו של הר".

אדריכל ינון בן דוד,   צלם נתנאל ישראל.jpg

האדריכל ינון בן דוד // צילום: נתנאל ישראל

אדריכל ינון בן דוד, צלם שי אפשטיין (1 קיבוץ שמיר 0) (1).jpg

בשל עלות הקרקע הזולה יחסית והמרחבים העצומים, משקים וחוות בגודל 5 דונמים הם לא נדירים בנוף, כך שהבתים ייבנו על קומה אחת גדולה או במפלסים

צלם שי אפשטיין, אדריכל ינון בן דוד, מושב נטור בגולן (12).jpg
אדריכל ינון בן דוד, צלם שי אפשטיין ( כפר גלעדי20) (1).jpg

"בסופו של יום, הבתים שנתכנן בצפון, במרכז וגם בדרום יהיו על אותם העקרונות: הבתים צריכים להשתלב במגרש בו הם עומדים עם חיבור לאזור ולסגנון" אומר בן דוד. "אם בצפון הבתים יצבעו בקשת הצבעים הלבנים או האפורים בשילוב של אבני בזלת טבעיות מהסביבה הקרובה, הרבה עץ ואבן טבעית,  הבתים בדרום הארץ, יתוכננו עם חומריות יותר מדברית, חומרים שיתאימו לאזור שהוא יבש ולא יהיה צורך לפחד מלחות או רטיבות. הטקסטורות והגוונים היו מתאימים לאזור כמו גווני קרם או בז', טייחים מינרליים וגגות שטוחים".

 

לדבריו, גם בבתים במרכז, הנטייה תהיה לבתים ניטרליים, בצבעים ובשילוב של אבן כורכר האופיינית לאזור. "חשוב מאוד שהפונקציה תשרת את העיצוב ולא להשתמש בעיצוב כדי לעשות 'שופוני'. צריך לחזור אל הטבע, אל הבסיס, להשתמש בפחות קישוטיות ופחות טרנדים חולפים וחשוב לשמור על שפה אחידה. בסופו של דבר, בית הוא מקום המפלט שלנו ואנחנו נחפש בו אווירה חמה ועוטפת ולא נתעסק בכמה החזית לרחוב מדהימה או מהו קנה המידה של מבואת הכניסה". מסכם בן דוד.

bottom of page